masjid 3

Dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, kesemua masjid dan surau di negeri Selangor akan dibenarkan untuk menganjurkan solat Jumaat secara berjemaah mulai esok, 3 Julai 2020.

YAYY

Keputusan tersebut dibuat setelah baginda menerima taklimat terkini oleh Pengarah Kesihatan Negeri Selangor, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Jabatan Mufti Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sepanjang musim Perintah Kawalan Pergerakan di Selangor.

Bagaimanapun, sebagai jemaah kita diwajibkan untuk mengikuti SOP yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Jom tengok apa yang perlu korang patuhi

Jumlah Jemaah

Finally Selangor Boleh Tunai Solat Jumaat, Lihat 3 Masjid Bakal Ada Jemaah Paling RAMAI

Jemaah bagi solat Jumaat di 3 buah masjid ini diberikan keutamaan sehingga membenarkan 1,000 orang untuk menunaikan solat Jumaat (tidak termasuk pegawai dan AJK masjid). Mungkin kerana masjid-masjid ini mempunyai keluasan hebat dan juga mempunyai pegawai yang mencukupi untuk mengawal pergerakan jemaah mengikut SOP.

IKLAN

Ia termasuklah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (masjid negeri) Shah Alam, Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong dan Masjid Raja Haji Di Sabilillah Cyberjaya.

Bagi masjid-masjid lain, jemaah masih dibenarkan menunaikan solat Jumaat namun pada kuota 500 orang sahaja (tidak termasuk pegawai dan AJK masjid). Bagi surau yang mempunyai kebenaran menunaikan solat Jumaat pula, hanya 40 orang sahaja yang dibenarkan.

IKLAN

Finally Selangor Boleh Tunai Solat Jumaat, Lihat 3 Masjid Bakal Ada Jemaah Paling RAMAI

Tiada Ibadah Korban?

Bukan hanya soal Solat Jumaat dan berjemaah sahaja yang dimaklumkan dalam titah Baginda Sultan Selangor. Baginda juga bertitah agar ibadah korban sempena Hari Raya Aidiladha HANYA dilaksanakan di masjid-masjid sahaja dengan mematuhi SOP yang ditetapkan.

IKLAN

Bagi warga surau yang telah merancang untuk melakukan ibadah korban, mereka masih boleh melaksanakan di masjid-masjid berdekatan. Alhamdulillah!

*

Apapun, jangan lupa gaiss untuk mengambil langkah berjaga-jaga semasa menunaikan solat Jumaat esok. Ambil wudhuk di rumah, bawa sejadah masing-masing, sentiasa memakai topeng muka dan amalkan penjarakan sosial di dalam kawasan masjid serta surau. Bagi mereka yang kurang sihat adalah tidak dibenarkan sama sekali untuk menunaikan solat berjemaah di sana.

Walaupun statistik kes Covid-19 semakin rendah di Malaysia, itu bukanlah alasan untuk kita tidak berjaga-jaga.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI