kostum

Setelah lebih 3 jam rakyat Malaysia bersorak meraikan kemenangan kostum nasional terbaik di acara Miss Universe 2019, satu pengumuman di Twitter oleh pihak penganjur terus meranapkan harapan Malaysia untuk sekurang-kurangnya memenangi salah satu kategori yang dipertandingkan.

Menurut ciapan di akaun @MissUniverse, mereka berkata bahawa hos acara Steve Harvey sememangnya menyebut nama pemenang Kostum Nasional Terbaik yang betul iaitu Gazini Ganados dari Filipina.

Kekeliruan Mega, Miss Philippines Pemenang Sebenar Kostum Nasional Terbaik?

Namun entah bagaimana, pihak penganjur yang menyiapkan wakil Malaysia, Shweta Sekhon di bahagian tepi pentas untuk ditemu ramah bersama kostumnya.

Jadi siapa yang menang ni sebenarnya, keliru!

Kekeliruan Mega, Miss Philippines Pemenang Sebenar Kostum Nasional Terbaik?

Semasa pengumuman secara langsung, Steve telah membaca pemenangnya, Miss Philippines dengan betul. Malah skrin di belakang juga menunjukkan foto Gazini dalam kostumnya yang diilhamkan daripada burung helang.

IKLAN

Persoalannya, mengapa pihak penganjur mengelirukan berjuta-juta orang yang menonton di seluruh dunia dengan membawa masuk Miss Malaysia dan kostumnya? Malah Steve juga bertanyakan konsep kostum tersebut, seolah-olah Shweta sememangnya adalah pemenang rasmi.

Ada yang memberi pandangan bahawa Shweta adalah wakil kedua terbaik dalam kategori Kostum Nasional. Oleh sebab Gazini masih berada di atas pentas setelah terpilih dalam kedudukan Top 20, Gazini tidak sempat untuk menukar pakaiannya kepada kostum tersebut. Lantas, Shweta disiapkan bagi sesi temuramah.

IKLAN
Kekeliruan Mega, Miss Philippines Pemenang Sebenar Kostum Nasional Terbaik?

Cuma, kami terfikir. Sekiranya Gazini yang memenanginya, mengapa pihak penganjur tidak menayangkan sahaja klip Gazini di skrin tanpa perlu menemu ramah sesiapa?

Mengapa Shweta pula dijadikan sebagai wakil pemenang sekiranya benar Gazini adalah pemenang Kostum Terbaik?

IKLAN

*

Dalam pada itu, tinjauan penulis di laman Twitter Miss Universe melihat penganjur telahpun memadamkan tweet ucapan tahniah terhadap Malaysia setelah diumumkan sebagai pemenang kategori tersebut. Sudah silap, semudah itu saja korang betulkan keadaan?

Serius, insiden ini amat mengecewakan bukan saja peminat pertandingan ratu cantik di Malaysia, malah di Filipina dan serata dunia.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI