kostum 3

Akhirnya!

Wakil Malaysia ke pertandingan ratu cantik Miss Universe 2019 telahpun memecahkan 'sumpahan' dengan memenangi dan membawa pulang salah satu kategori terbaik di acara pada pagi ini. Ia menerusi kategori Kostum Nasional Terbaik yang disarungkan oleh Shweta Sekhon!

Impian Akhirnya Terjawab, Miss Universe Malaysia Menangi Kostum Nasional Terbaik

Dua hari lalu Shweta dan pihak Miss Universe Malaysia Organization (MUMO) telahpun memuat naik video cerita di sebalik pembikinan kostum nasional ini. Dan menerusinya,, Shweta berkata dia mempunyai misi untuk melakukan impak pada edisi kali ini sekaligus menolak stereotaip wakil Malaysia ke Miss Universe akan selalu pulang dengan tangan kosong.

Impian itu akhirnya terjawab.

Impian Akhirnya Terjawab, Miss Universe Malaysia Menangi Kostum Nasional Terbaik

Walaupun Shweta tidak berjaya untuk melangkah ke peringkat separuh akhir dan menjadi sebahagian daripada 20 wakil terbaik, dia seharusnya berbangga apabila Malaysia berjaya memenangi kategori Kostum Nasional Terbaik hasil nukilan pereka, Carven Ong.

IKLAN

"Kostum ini adalah gabungan budaya di antara masyarakat Melayu dan masyarakat Cina (di Malaysia). Kepak ini pula mewakili ekor ikan emas yang dipercayai oleh masyarakat Peranakan sebagai simbol kemakmuran (prosperity). Ia adalah gabungan 3 dalam 1, dan Steve, pakaian kita seakan sedondon," terang Shweta kepada Steve Harvey sebentar tadi sewaktu diumumkan sebagai pemenang.

Menurut Carven Ong, kostum ini juga mempunyai lima meja hidangan yang memperlihatkan seleksi makanan tradisi masyarakat Peranakan. Dress yang disarung diperbuat daripada songket dalam warna kegemaran Shweta iaitu hijau tua dan ia turut mempunyai aksesori kepala mirip bunga emas.

IKLAN
Impian Akhirnya Terjawab, Miss Universe Malaysia Menangi Kostum Nasional Terbaik

Kemenangan Shweta ini, bagaimanapun tidak terlepas daripada kontroversi.

IKLAN

Ini setelah pengacara, Steve Harvey tersalah menyebut nama Miss Philippines sedangkan Miss Malaysia yang memenanginya. Malah pada skrin juga, wajah Miss Philippines turut tertera memperagakan kostumnya yang berkisarkan burung helang.

Hhm, ada konflik kah di sini?

Apapun, Shweta pantas menyelamatkan keadaan apabila dia memperbetulkan Steve dan berkata dia adalah Miss Malaysia, bukannya Miss Philippines.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI