Penularan wabak COVID-19 khususnya di kawasan Sabah sedikit sebanyak memberikan kesan kepada negeri jiran iaitu Sarawak yang bersempadan.

Dalam memastikan dapat mengekang penularan wabak ini, satu peraturan baru dikuatkuasa diperkenalkan oleh kerajaan negeri Sarawak kepada negeri jiran iaitu Sabah dan Labuan.

Dalam peraturan baru ini, semua pelawat yang ingin memasuki Sarawak dari Sabah dan Labuan perlu memohon untuk memasuki negeri ini menggunakan aplikasi telefon pintar “𝐄𝐧𝐭𝐞𝐫𝐒𝐚𝐫𝐚𝐰𝐚𝐤” 𝐝𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐥𝐚𝐦𝐩𝐢𝐫𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐬𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠𝐚𝐧 “𝐑𝐞𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭 – 𝐏𝐨𝐥𝐲𝐦𝐞𝐫𝐚𝐬𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐢𝐧 𝐑𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧” (𝐑𝐓-𝐏𝐂𝐑) 𝐬𝐞𝐛𝐞𝐥𝐮𝐦 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐤𝐡 𝐩𝐞𝐫𝐣𝐚𝐥𝐚𝐧𝐚𝐧, berkuatkuasa HARI INI.

Peraturan ini adalah salah satu keputusan yang diambil berikutan peningkatan kes COVID-19 di Sabah sejak kebelakangan ini – Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak

Pas masuk terhad akan diberikan selama lima hari di Sarawak.

IKLAN

Mereka juga perlu melampirkan tiket penerbangan pulang (mereka bersama-sama pas masuk berkenaan).

𝗣𝗲𝗻𝘂𝗺𝗽𝗮𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗴𝗮𝗴𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗺𝗽𝗶𝗿𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗽𝘂𝘁𝘂𝘀𝗮𝗻 𝘀𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗥𝗧-𝗣𝗖𝗥 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘀𝗲𝗸𝘂𝗿𝗮𝗻𝗴-𝗸𝘂𝗿𝗮𝗻𝗴𝗻𝘆𝗮 𝘁𝗶𝗴𝗮 𝗵𝗮𝗿𝗶 𝘀𝗲𝗯𝗲𝗹𝘂𝗺 𝘁𝗮𝗿𝗶𝗸𝗵 𝗽𝗲𝗿𝗷𝗮𝗹𝗮𝗻𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸𝗶 𝗻𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗶𝗻𝗶.

Sementara itu, warga Sarawak, pemastautin tetap dan pemegang pas visa negeri ini yang merancang untuk melakukan perjalanan sama juga perlu melengkapkan butir permohonan mereka di aplikasi “EnterSarawak” dan menjalani kuarantin selama 14 hari.

IKLAN

Mereka juga perlu memakai gelang tangan serta menjalani ujian RT-PCR pada hari kedua dan ke-10 kepulangan mereka.

𝗕𝗮𝗴𝗶 𝗽𝗲𝗹𝗮𝘄𝗮𝘁 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗽 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗷𝗮𝗹𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮𝗻 𝗮𝗻𝘁𝗮𝗿𝗮 𝗦𝗮𝗯𝗮𝗵, 𝗟𝗮𝗯𝘂𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗿𝗮𝘄𝗮𝗸 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗲𝗿𝗹𝗶𝗯𝗮𝘁 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗽𝗲𝗿𝗸𝗵𝗶𝗱𝗺𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗽𝗲𝗿𝗹𝘂 𝗺𝗲𝗺𝗼𝗵𝗼𝗻 𝗽𝗮𝘀 𝗸𝗵𝗮𝘀 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗺𝗮𝗻𝗮-𝗺𝗮𝗻𝗮 𝗷𝗮𝘄𝗮𝘁𝗮𝗻𝗸𝘂𝗮𝘀𝗮 𝗽𝗲𝗻𝗴𝘂𝗿𝘂𝘀𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗻𝗰𝗮𝗻𝗮 𝗯𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗶 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗻𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗶𝗻𝗶.

Kategori pelawat daripada tiga kategori ini perlu menjalani saringan RT-PCR setiap 14 hari dan kegagalan melakukannya akan mengakibatkan pembatalan pas itu.

IKLAN

𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮 𝘄𝗮𝗿𝗴𝗮𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗱𝗮𝗻 𝘄𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗮𝘀𝗶𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸𝗶 𝗦𝗮𝗿𝗮𝘄𝗮𝗸 𝗽𝗲𝗿𝗹𝘂 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗶𝘀𝘆𝘁𝗶𝗵𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗸𝗶𝗿𝗮𝗻𝘆𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘁𝗲𝗹𝗮𝗵 𝗯𝗲𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗶 𝗦𝗮𝗯𝗮𝗵 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗟𝗮𝗯𝘂𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗵 𝟭𝟰 𝗵𝗮𝗿𝗶 𝗹𝗲𝗽𝗮𝘀.

Sekiranya mereka membuat pengisytiharan palsu, mereka akan dikenakan tindakan di bawah Ordinan Perlindungan Kesihatan Awam 1999.

Sumber : Bernama

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI