Di sangka syarikat yang tiada harapan dan tidak akan mampu bertahan, kini Restoran MarryBrown menempa nama didunia dengan memiliki 500 restoran di 16 buah negara.

ARTIKEL BERKAITAN : Penangan MR DIY, Dari Kedai Kecil Perkakasan Rumah Kini ‘Terbang’ Ke Istanbul

Marrybrown pasti terlintas dalam fikiran korang yang sinonim dengan masyarakat di Malaysia. Siapa sangka bermodalkan wang simpanan, kegigihan dan kesabaran, kini jenama restoran makanan segera ini mampu ke pasaran luar negara.

Pernah Ditolak Pinjaman Konon Tak Bertahan Lama, Marrybrown Kini Miliki 500 Restoran Di Seluruh Dunia

Namun, di sebalik kejayaan yang ditempa pengusaha Marrybrown yang dekat di hati rakyat Malaysia, tidak ramai yang mengetahui kisah cabaran yang dihadapi ketika awal perniagaannya.

Baru-baru ini seorang pengguna di Twitter, Ricard Ker yang juga seorang pakar pemasaran digital di mana dia berkongsi tentang perjalanan Marrybrown sebelum berjaya membuka banyak cawangan di negara ini termasuklah di luar negara.

 

Menurut Ricard Ker, sewaktu syarikat Marrybrown cuba mendapatkan pinjaman wang daripada bank untuk melakukan perniagaan, permohonan mereka telah ditolak oleh bank, namun ia tidak menghalang syarikat ini dari terus berusaha untuk mengukir kejayaan.

Sudah 40 Tahun Menapak Di Malaysia

IKLAN

Jika anda memulakan peminat makanan segera Marrybrown, tahukah restoran makanan segera itu sudah ada di Malaysia sejak 1981.

Pernah Ditolak Pinjaman Konon Tak Bertahan Lama, Marrybrown Kini Miliki 500 Restoran Di Seluruh Dunia
Marrybrown diasaskan pada 1981 oleh pasangan usahawan Dato Lawrence Liew dan Datin Nancy Chan.

Perniagaan Marrybrown dimiliki oleh pasangan usahawan Dato Lawrence Liew dan Datin Nancy Chan pada tahun 1981.Untuk pengetahuan korang, Datin Nancy Chan merupakan seorang pelajar yang cemerlang namun terpaksa menangguhkan pelajarannya kerana mengalami masalah kekurangan wang.

Beliau kemudian menyambung pelajaran dalam bidang kejujurawatan dan bekerja sebagai jururawat selama enam tahun sebelum memulakan syarikat Marrybrown bersama suami tercinta iaitu Dato Lawrence.

Dikata tak boleh bertahan lama

 

IKLAN

Sewaktu syarikat Marrybrown dibangunkan, kebanyakan orang mengatakan bahawa perniagaan ini tidak akan bertahan. Ini kerana, rangkaian makanan segera dari Amerika Syarikat yang menjual ayam goreng sudah mula terkenal di Malaysia.

Guna wang simpanan buka cawangan pertama

Tetapi berbekalkan wang simpanan dan pinjaman daripada keluarga dan rakan-rakan, syarikat ini telah berjaya membuka cawangan pertamanya di Jalan Wong Ah Fook di Johor Bharu.

Malah, mereka memberi fokus kepada makanannya mengikut kepada citarasa penduduk tempatan. Selain mempunyai ayam goreng dan burger, mereka juga menawarkan sate, nasi goreng, nasi lemak, bubur nasi dan bermacam-macam lagi.

Pada tahun 1986, mereka kemudian telah diperakui oleh kerajaan sebagai perusahaan Food and Beverage (F&B) tempatan yang pertama di Malaysia, di mana ia merupakan satu inisiatif yang dilancarkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamed.

Beri ‘Halal Quick Service’ yang terbesar di dunia

IKLAN

Ini kerana Marrybrown adalah sebuah syarikat buatan Malaysia untuk dunia, ini kerana selepas 41 tahun mereka kini merupakan restoran makanan segera yang memberikan ‘Halal Quick Service’ yang terbesar di dunia.

 

Lebih menarik lagi, kisah kejayaan mereka ini menjadi satu inspirasi yang hebat untuk rakyat Malaysia berjaya bukan hanya di peringkat tempatan tetapi termasuklah diperingkat global.

Ingat, jika kita betul-betul rajin dan berusaha, kejayaan pasti akan menyebelahi seperti kisah Restoran MarryBrown ini.

BACA : Tak Pernah Ke Universiti Dan Tak Ada Kerja Di Usia 18 Tahun, Kini Jutawan Muda Pemilik OYO Hotel!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=ZR5k3G3N5LY&t=1064s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI