Kataluna Enriquez baru sahaja terpilih sebagai Miss Nevada. Wanita itu juga melakar sejarah sebagai transgender pertama yang memenangi pertandingan dan kemudian menjadi peserta Miss USA. Ini pastinya menjadi kebanggaan bagi Kataluna, yang telah bermimpi menjadi Miss Universe sejak kecil lagi.

Dalam Sejarah, Transgender Pertama Menangi Miss Nevada Dan Bakal Ke Pentas Miss USA

Gelaran Miss Nevada 2021 jatuh ke tangan transgender wanita iaitu Kataluna Enriquez , transgender berdarah kacukan Filipina-Amerika ini berjaya melakar sejarah sebagai transgender pertama yang memenangi pertandingan dan kemudian menjadi peserta Miss USA.

Jangan lihat kejayaan yang dikecapi transgender Miss Nevada ini penuh dengan warna-warni, sebaliknya perjalanan yang harus ditempuhi Kataluna Enriquez  penuh dengan liku-liku kehidupan.

IKLAN

 

Menurut Kataluna pada mulanya dia takut disisihkan kerana perbezaan jantina tetapi memutuskan untuk keluar dari ‘kepompong’ untuk berkongsi cita-citanya. Setelah menyertai pelbagai pertandingan, wanita ‘jadian’ berusia 27 tahun itu akhirnya berjaya merangkul gelaran Miss Nevada yang membawanya selangkah lebih maju ke Miss Universe yang menjadi idamannya.

 

IKLAN

Mula mengambil bahagian dalam pertandingan kecantikan pada tahun 2016 sambil bekerja sebagai model. Kataluna sering mengalami pelbagai dugaan  ‘pahit’ setelah juri mengetahui identiti sebenarnya.

IKLAN

“Saya sering diberitahu bahawa adalah dosa untuk mengambil kesempatan daripada gadis-gadis. Orang mempunyai pendapat mereka sendiri dan apabila dipanggil lelaki, itu tidak menyakitkan saya. Saya telah mendengarnya berkali-kali,” tambahnya.

Meski bukan mudah untuk menjadi seorang transgender yang berjaya dan mendapat sokongan ahli keluarga pada awal perjalanannya, tetapi dengan masa dan keazaman dirinya berjaya membuktikan bahawa transgender juga boleh berjaya.

Tapi ini cerita di negara barat lah, korang jangan berangan pula nak jadi macam ni. Ingat, yang beragama Islam, perbuatan menukar jantina atau transgender ini sangat tidak disukai Allah malah melaknat sesiapa yang melakukannya. Wallahualam