Jika sebelum ini, pasar raya Tesco meninggalkan Malaysia, terkini pengendali rangkaian pasar raya besar Giant, Dairy Farm International Ltd (DFI) Hong Kong mengumumkan akan menghentikan operasi perniagaan runcitnya di Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN : Malaysia Katakan ‘Bye Bye’ Kepada Pasaraya TESCO, Apa Penyebabnya?

Bye-Bye Pengendali Pasar Raya GIANT, Pulang Selepas 24 Tahun Di Malaysia

Untuk info, jenama pasar raya besar seperti Giant, Giant Mini dan Mercato dikendalikan oleh DFI di bawah GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd.

Memetik laporan The Edge, ia dipercayai telah dijual pada harga “sekurang-kurangnya beberapa bilion ringgit” kepada sekumpulan rakyat Malaysia yang diketuai oleh Datuk Andrew Lim Tatt Keong, pengerusi eksekutif kumpulan KL Sogo dan beliau juga menganggotai lembaga pengarah Gama Supermarket & Departmental Store Sdn Bhd yang berpangkalan di Pulau Pinang.

GCH Retail di Malaysia adalah 70% dimiliki oleh DFI dan 30% oleh Syarikat Pesaka Antah Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dikaitkan dengan royalti Negeri Sembilan. Difahamkan bahawa satu pengumuman akan dibuat oleh syarikat kepada pekerjanya petang ini.

IKLAN

Bye-Bye Pengendali Pasar Raya GIANT, Pulang Selepas 24 Tahun Di Malaysia

The Edge turut melaporkan bahawa syarikat itu telah berjaya mencatat keuntungan bersih sebanyak RM12.23 juta pada 2020 setelah mengalami sedikit kekacauan bermula tahun 2013. Bagaimanapun, syarikat kembali mencatatkan rekod merosot pada 2021 dengan kerugian bersih sebanyak RM106.17 juta, dengan hasil RM2.38 bilion. Ia mempunyai jumlah liabiliti RM2.71 bilion dan jumlah aset RM1.23 bilion.

Giant Malaysia Kini Milik Syarikat Tempatan

IKLAN

Sebelum ini, DFI Group (DFI) mengumumkan telah memeterai perjanjian dengan syarikat tempatan terkemuka, diketuai oleh ahli perniagaan dan usahawan tempatan, Datuk Andrew Lim, untuk memperoleh kesemua perniagaan makanan DFI di Malaysia, termasuk jenama ikonik Giant. Peralihan itu dijangka selesai awal Mac 2023. Katanya, Andrew mempunyai rekod prestasi yang luas dan dikenali dengan kejayaannya dalam kepimpinan runcit serta dikreditkan dengan sumbangan…

Korang jangan risau, pengendali dia je pulang. Pasar Raya Giant masih ada di Malaysia…hehe

BACA LAGI : Selepas 10 Tahun Beroperasi, Isetan 1 Utama Bakal Ditutup

IKLAN

Sumber : ( 1 )

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.