Foto: Terraskills (Gambar hiasan)

Bila tiba datang bulan, hanya wanita sahaja yang memahami bagaimana keadaan mereka ketika itu kerana terpaksa berdepan dengan pelbagai kesakitan seperti senggugut, sakit pinggang, sakit badan dan macam-macam lagi mengikut keadaan yang berbeza-beza.

Ada yang sakit biasa-biasa, ada pula yang bila diserang senggugut boleh menyebabkan mereka hingga tidak boleh bangun seharian menahan sakit. Pengeluaran hormon yang banyak akan menyebabkan pengecutan rahim secara berlebihan dan ia menyebabkan sakit, bukan saja pada bahagian bawah perut yang kuat, tetapi juga pada bahagian belakang pinggang.

Kajian Sedang Dibuat, Kementerian Pembangunan Wanita Kaji Keperluan Perkenal Cuti Haid
Foto: Makati Medical Center (Gambar hiasan)

BACA: Ini Tip Yang Korang Boleh Buat Untuk Elak Senggugut Teruk

Terbaharu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sedang menjalankan kajian untuk memperkenalkan cuti haid sebagai sebahagian daripada perlindungan sosial untuk wanita dari keluarga B40 di Malaysia.

IKLAN

Kajian sedang dibuat melibatkan lebih 57,000 responden dan dijangka siap pada Oktober ini. Menurut Timbalan Menteri KPWKM, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, proses memperkenalkan cuti haid bukan sahaja melibatkan kesejahteraan pekerja wanita tetapi juga memberi implikasi kepada produktiviti dan ekonomi negara.

Kajian Sedang Dibuat, Kementerian Pembangunan Wanita Kaji Keperluan Perkenal Cuti Haid
Siti Zailah Mohd Yusoff (Foto: BERNAMA)

Pengenalan cuti haid juga memerlukan penelitian dan perbincangan lanjut dengan pihak-pihak berkepentingan seperti Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Kementerian Sumber Manusia (KSM), Kementerian Kewangan, kesatuan sekerja dan pertubuhan majikan.

Selepas menemui jawapan untuk kajian yang dibuat, pihak mereka akan membentangkan isu ini kepada kerajaan untuk tindakan selanjutnya.

IKLAN

Bagaimana pula dengan pendapat korang? Adakah wajar sekiranya kaum wanita diberikan cuti haid?

Sumber: (1)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI