Roti yang sudah atau hendak expired jangan dibuang. Elak pembaziran jadi jom buat roti Korea yang viral tu.

Boleh dikatakan apa sahaja makanan yang viral di Korea akan menjadi kegilaan dan ikutan masyarakat di negara kita. Baru-baru ini viral di laman media sosial dengan ‘penangan’ roti korean cheesy garlic bread. Ramai yang kecewa juga bila roti ini selalu out of stok kerana permintaan yang terlalu banyak.

So, kali ini apa kata kita try buat sendiri Korean Cheesy Garlic Bread tapi special sikit sebab mengunakan roti gardenia korang yang tak habis tu. Lagi sedap katanya!

Jom kita tengok resepi Korean Garlic Bread guna roti Gardenia oleh saudari Munierah Eyra.

Nampak simple tapi sedap.

KOREAN GARLIC BREAD ROTI GARDENIA

Hari ni buat korean garlic bread viral tu.

Memandangkan ada roti kat rumah tak habis, jadinya saya cuba resepi Korean garlic Bread guna roti Gardenia ikut resepi page Halal N’ Taste.

Wahhhhh tak sangka lagi sedap rupanya guna ,Kalau ikut selera tekak saya, memang yang ni lagi sedap!!!

Tapi kalau yang suka pakai roti bun ok jer, saya buat dua-dua sekali nak compare mana lagi sedap.

Bagi saya roti Gardenia pilihan hati.

Untuk resepi ni saya tambah serbuk badam dekat atas roti bagi rasa crunchy gitew…

Dah tak sabar kan?

Jom tengok resepi Korean Garlic Bread yang simple dan sangat sedap ni.

IKLAN

BAHAN-BAHAN
roti gardenia/roti bun
Sebuk badam @ badam cincang

BAHAN A
1 ketul butter
1 biji telur
3-5 ulas bawang putih
1 sudu madu @ gula
Parsley

BAHAN B
250gm Cream cheese
2 sudu susu pekat
3 susu susu cair / susu segar

CARA-CARANYA
1. CAIRKAN BUTTER & TUMIS BAWANG PUTIH
Mula-mula cairkan butter.
Kemudian masukkan bawang putih dan tumis seketika.
Biarkan sejuk dulu lepas ni baru masukkan telur.

2. SEBATIKAN BAHAN A
Kemudian masukkan sebiji telur yang dah dikocak ke dalam butter tadi.


Lepastu masukkan 1 sudu madu tau, baru taburkan daun parsley kering.

Kacau hingga sebati.

OK siap bahan A.

3. CAMPUR BAHAN B
Kemudian kita masukkan pula cream cheese ke dalam satu mangkuk lain.
Campurkan cream cheese dengan susu pekat.
Kemudian masukkan susu cair atau susu segar.
Sebatikan bersama dan ketepikan.

IKLAN

4. SAPU DEKAT ROTIKemudian ambil sekeping roti buang bahagian kulitnya.

Letakkan cream cheese tadi dan lipat 2.

Kelim pada bahagian tepi dengan garfu supaya tidak terbuka ketika membakar.

5. BAKAR
Celup roti kedalam bahan A tadi dan susun di atas dulang pembakar.
Saya taburkan almond sikit nak bagi garing.
Bakar pada suhu 160°c selama 10minit atau sehingga masak dan garing.

Inilah hasilnya…

Siap dihidangkan, bolehlah makan panas-panas.

Memang sedap… Garing di luar, lembut dan lemak berkrim di dalam.

IKLAN

Fuh!

Memang terliur tengok.

P/S: Yang nak cuba buat guna roti bun pun boleh juga.

Step sama jer, cuma belah roti bun tu mcm ni ,paipkan celah-celah dia tu dengan cream cheese tadi…

Lepas tu sapu butter dekat atas macam ni.

Tabur almond sikit dan bakar.

Tadaa…. Siap!

Sedap juga guna roti bun ni. Tapi saya lagi suka yang guna roti Gardenia tu.

Pilihan masing-masing kan…

So, lepas ni bolehlah cuba resepi Korean Garlic Bread ni especially kalau ada banyak roti tak habis. Mesti kejap je licin.

Mudah sangat kan?

Untuk info, Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak dapat pergi Korea, kita nikmati dulu resepi roti yang popular dari Korea ni. Hiks

Sumber : Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN)