Di saat pasukan Malaysia yang berbilang sukan mewakili negara kini berada di Birmingham, United Kingdom (UK) sempena temasya Sukan Komanwel 2022, lain pula ceritanya dengan pasukan gimnastik berirama atau gimrama Malaysia.

Amat malang bagi atlet gimrama yang bertanding pada edisi kali setelah dua orang jurulatih pasukan yang berasal dari Rusia sedang berdepan isu sekatan kemasukan yang dikenakan oleh kerajaan UK ke atas warga Rusia disebabkan konflik Rusia-Ukraine.

Kongsi Afrita Ariany Nasril yang merupakan Setiausaha Kehormat Persekutuan Gimnastik Malaysia (MGF), para atlet yang sudahpun berada di Birmingham tidak mempunyai pilihan, selain melakukan latihan menerusi interaksi secara dalam talian (online) bersama jurulatih mereka yang tersekat di Malaysia sekarang.

Jurulatih Dari Rusia Dihalang Masuk UK, Latihan Atlet Gimrama Malaysia Hanya Secara ‘Online’
Latihan dilakukan secara dalam talian menerusi aplikasi ‘Zoom’. Foto : Ihsan Afrita Ariany Nasril

Kata Afrita kepada BERNAMA, dua jurulatih yang tidak didedahkan namanya itu sedang cuba menyesuaikan diri dengan keadaan ini disamping terus memberikan sokongan kepada para gimnas di sana menerusi perhubungan ‘Zoom’.

Manakala Afrita dan jurulatih tempatan, Chrystal Lim Win Chean telahpun berada di Birmingham bagi membantu melancarkan sesi latihan tersebut.

IKLAN
Jurulatih Dari Rusia Dihalang Masuk UK, Latihan Atlet Gimrama Malaysia Hanya Secara ‘Online’
Afrita (kiri) dan Chrystal sebelum berlepas ke Birmingham, United Kingdom. Foto : Instagram

Latihan dalam talian ini dilakukan secara serentak selama lima jam pada setiap hari sebelum acara dilangsungkan bermula 4 Ogos ini di Arena Birmingham.

ARTIKEL BERKAITAN : Usia 18 Tahun Hanyalah Angka, Amir Daniel Mampu Tersenyum Bersama Pingat Gangsa Judo – REMAJA

IKLAN

Terdahulu, media melaporkan bahawa dua jurulatih Rusia tersebut mungkin akan berdepan masalah visa seperti yang diberitahu oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Biarpun berdepan kekangan ini, para gimnas yang terdiri daripada Koi Sie Yan, Ng Joe Ee dan Izzah Amzan serta pasukan gimnastik berirama Malaysia ingin terus memberi tumpuan mencapai misi mereka untuk memperolehi satu pingat emas bagi edisi kali ini.

Sumber : BERNAMA 

IKLAN

BACA LAGI : #GirlPower! Koi Sie Yan Buktikan Gimnas Negara Bukan Je Cantik Tapi Antara Terhebat Di Dunia – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI