Amir Daniel setelah dikalungkan pingat gangsa Sukan Komanwel Birmingham 2022 menerusi sukan Judo pada 2 Ogos. Sumber Foto : GETTY/Stadium Astro

 

Amir Daniel Abdul Majeed ialah satu nama yang harus mula diberikan perhatian oleh persatuan sukan di Malaysia setelah atlet berusia 18 tahun itu menghadiahkan pingat gangsa untuk negara dalam sukan judo.

Beraksi di temasya Sukan Komanwel sulungnya di Birmingham, Amir yang juga merupakan penuntu Kolej Matrikulasi Pulau Pinang telah meraih gangsa dalam kategori 73 kilogram lelaki selepas lawannya, Dato Matsoukatov dari Cyprus dibatalkan penyertaannya. Ini susulan lawannya melanggar peraturan pertandingan.

Usia 18 Tahun Hanyalah Angka, Amir Daniel Mampu Tersenyum Bersama Pingat Gangsa Judo
Amir Daniel dengan pingat gangsannya. Foto : BERNAMA

Bercakap kepada pemberita Malaysia di Arena Coventry, jurulatih pasukan judo negara, Md Nashriq Md Nassir menzahirkan rasa bangga mereka dengan pencapaian Amir Daniel serta menyifatkan kejayaan ini adalah hadiah kepada segala usaha keras yang dilakukan oleh anak didiknya itu.

“Kejayaan ini juga hasil usaha semua pihak yang terlibat demi memartabatkan sukan judo di Malaysia,” ujarnya.

Terdahulu, Amir Daniel telah mengenepikan atlet Samoa, Willian Tai Tin 10-0 dalam saingan 16 atlet terbaik. Begitupun di peringkat suku akhir, dia tunduk di tangan atlet Australia, Jake Bensted menerusi satu penalti.

IKLAN

Kekalahan tersebut tidak mudah mematahkan semangat Amir Daniel apabila bangkit menumpaskan Narciso Matos dari Mozambique 10-0 pada saingan repechage lalu melayakkan diri ke perlawanan penentuan pingat gangsa menentang Matsoukatov.

Usia 18 Tahun Hanyalah Angka, Amir Daniel Mampu Tersenyum Bersama Pingat Gangsa Judo
Foto : BHarian

ARTIKEL BERKAITAN : Ng Tze Yong Cipta Kejutan Bantu Malaysia Menang Emas Badminton Berpasukan Campuran – REMAJA

IKLAN

Untuk pengetahuan, ini merupakan pencapaian terbaik skuad judo kebangsaan di peringkat Sukan Komanwel sejak mereka menyertai temasya itu buat kali pertama pada edisi 2014 di Glasglow, United Kingdom.

Pada waktu itu, Malaysia hanya diwakili tiga orang atlet dan hanya mampu memberikan saingan pada pusingan awal sebelum tersingkir.

ARTIKEL BERKAITAN : Azeem Fahmi Cipta Rekod Baharu 100m Malaysia, Catat Masa 10.09 Saat – REMAJA

IKLAN

TAHNIAH Malaysia!

Sumber : BERNAMA 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI