Apabila hidup dalam masyarakat berbilang kaum, sensitiviti haruslah dijaga agar boleh hidup harmoni. Walaupun ramai yang sangat cakna mengenai hal ini, terdapat juga sesetengah golongan yang tidak sensitif.

Kejadian yang berlaku di Flat Bukit Batok, Singapura ini menjadi satu contoh. Menurut perkongsian Bob Tan di dalam grup Facebook Singapore Complaint, jiran di atas rumahnya telah menggantung daging bahagian perut babi di ampaian dan mengotorkan baju yang sudah dibasuhnya.

“Jiran saya menggantung perut babi di luar tingkap dapur flat dan telah mengotorkan semua baju yang saya baru basuh dengan lelehan kicap,” tulisnya.

Jiran Tak Sensitif, Gantung Daging Babi Di Ampaian ; “Mengotorkan Baju Yang Saya Baru basuh.”

IKLAN

Menurut perkongsian Coconuts Singapore, Bob telahpun melaporkan kejadian tersebut kepada Majlis Perbandaran.

Dia juga mengakui bahawa ini kali pertama kejadian seperti itu berlaku. Dia tidak berjumpa berhadapan dengan jirannya untuk berbincang masalah itu apabila jiran tersebut tidak lagi menggantung babi selepas wartawan datang untuk menemubual mereka.

Hantarannya itu telah mendapat pelbagai reaksi daripada warganet yang mana rata-rata tidak berpuas hati dan mengecam tindakan jiran Bob yang menggantung perut babi di bahagian amapain baju.

IKLAN

Sehingga kini hantaran tersebut telah menerima lebih 1.8 ribu tanda suka dengan 2.1 ribu perkongsian.

“Pergi cakap dengan orang tu..Mungkin mereka tak sedar budaya dan sensitiviti Singapura,” tulis Anwar Aziz.

IKLAN

Manakala Andre Poh pula memberi reaksi, “Tidak asas dalam menghormati jiran lain dan tidak sensitif kepada agama dan kepercayaan lain.”

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI