Dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Orang Asli di Malaysia kini semakin cemerlang apabila melakar kejayaan berterusan dalam bidang yang diceburi. Bakat dan usaha masyarakat ini seharusnya diraikan bersama kerana mereka juga layak untuk menikmati kualiti hidup yang lebih baik.

Inspirasi Buat Anak Muda, Orang Asli Berjaya Lanjut Pengajian Di Universiti Terkemuka Jepun
Gambar Hiasan

Hidup dalam serba kekurangan bukan alasan anak orang asli dari suku kaum Jakun Kampung Orang Asli Sungai Soi di Kuantan, Pahang, Jome Cheng membuktikan kemampuannya apabila berjaya menempatkan diri di sebuah universiti terkemuka di Jepun dalam bidang kejuruteraan.

Perkara itu dikongsikan Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar I Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad yang menerima kunjungan Jome bersama ibunya serta pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Pahang di pejabat beliau.

IKLAN

“Adik Jome adalah antara pelajar dalam kalangan masyarakat Orang Asli yang telah berjaya melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

“Saya faham cabaran yang dilalui pelajar ini bukanlah mudah. Namun saya bangga kerana adik ini sudah membuktikan bahawa kejayaan hadir kepada mereka yang tidak pernah mengalah,” menurutnya menerusi hantaran di laman Facebook.

IKLAN

Inspirasi Buat Anak Muda, Orang Asli Berjaya Lanjut Pengajian Di Universiti Terkemuka Jepun

IKLAN

“Semoga terus cemerlang di mana saja berada dan sentiasa memberi inspirasi kepada sesiapa pun dan apabila tiba masanya nanti, pulanglah ke tanah air menabur bakti kepada negara tercinta dan kepada masyarakat Orang Asli khasnya,” katanya.

Kerajaan juga menerusi Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) terus membantu memperkasakan taraf pembangunan kehidupan, pendidikan dan sosio ekonomi mereka. Kejayaan luar biasanya Adik Jome ini berjaya membanggakan ibu dan bapanya serta seluruh masyarakat Orang Asli hari ini.