Dilahirkan pada 6 Disember 1992, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman merupakan menteri termuda yang dilantik pada usia 25 tahun.

Ketua Pemuda Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) ini suatu ketika dahulu pernah menjadi bualan netizen apabila dia menolak tawaran untuk menyambung pengajian di Universiti Oxford, UK untuk fokus dalam bidang politik.

Siapa sebenarnya Syed Saddiq ni?

Pemuda ini pernah mendapat anugerah pendebat terbaik Asia semasa mewakili Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dalam Kejohanan Debat Bersatu Asia (UADC) di Bali suatu ketika dahulu.

Banyak pengalaman manis yang di kecapi sepanjang menceburi bidang pendebatan. Oleh kerana kelantangan suaranya, Syed Saddiq pernah dilarang untuk membuat perkongsian di empat buah universiti Malaysia.

Ini 6 Perkara Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang YB Syed Saddiq

Sebelum ini lagi, beliau sudah mendapat perhatian umum dengan statusnya yang sering mempersoalkan dan mengkritik beberapa pihak tentang isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Secara kasar rasanya semua orang mengenali anak muda ini kerana kelantangannya bersuara. Tapi, di sebalik personaliti pemuda ini, ada 6 perkara yang mungkin korang tak pernah tahu tentang dirinya.

IKLAN

1. Enam tahun yang lalu, beliau merupakan seorang yang sangat berbeza daripada dirinya hari ini. Boleh berbahasa Inggeris tetapi tidaklah pandai mana. Syed Saddiq tidak pernah dapat A dalam subjek Bahasa Inggeris walaupun kertas ujian bahasa ini tidaklah terlalu sukar.

Ilmunya juga tidak setinggi mana. Dia pernah menganggap Africa adalah negara dan Mesir merupakan sebuah benua. Pernah menyebut recipe sebagai ‘reh-sip’.

Ini 6 Perkara Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang YB Syed Saddiq

2. Tidak malu untuk mengaku bahawa  beliau seorang ‘anak emak’. Ibunya seorang guru dan beliau juga pernah membantu ibunya mengajar tuisyen. Pada masa yang sama dapat mendidiknya menjadi seorang yang tegas.

3. Pada suatu ketika dahulu, Syed Saddiq seorang yang racist dan bersifat perkauman sehingga menganggap orang yang tidak solat akan dibakar di neraka dan dirinya hanya bergaul dengan orang Islam saja.

IKLAN

Ada yang mengatakan bahawa jika seseorang itu mempunyai sifat ‘racist’ dan tidak boleh berubah, korang silap. Syed Saddiq adalah antara mereka yang dulunya bersikap perkauman tetapi telah berjaya berubah.

4. Beliau berpendapat bahawa titik perubahan di Malaysia bukanlah melalui military tetapi politik. Baginya, jika ingin mengubah nasib negara, beliau harus mengambil bahagian dalam politik.

Tidak semestinya menjadi seorang ahli politik, tetapi beliau boleh menjadi aktivis dengan menghadirkan diri dalam setiap wacana politik.

Ini 6 Perkara Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang YB Syed Saddiq

IKLAN

5. Syed Saddiq berpegang pada kata-kata ibunya yang mana jika ada apa-apa yang berlaku pada dirinya, orang pertama yang berada di barisan hadapan untuk menyokongnya adalah ibunya sendiri.

Ibunya juga turut memberitahu, beliau tidak memerlukan sokongan Tun Mahathir, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng atau Rafizi Ramli sekali pun. Syed Saddiq percaya beliau hanya perlukan sokongan daripada ibu tercinta kerana menganggap ibu adalah seorang wanita hebat.

Ini 6 Perkara Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang YB Syed Saddiq

6. Syed Saddiq juga berpendapat bahawa semua mempunyai matlamat yang sama iaitu menyelamatkan Malaysia melalui rasa cinta dan nasionalisme. Bukan hanya mengenai Mahathir, bukan saja tentang perkara itu dan ini tetapi ia adalah mengenai semua rakyat Malaysia dari semua latar belakang tanpa mengira ideologi dan agama mereka.

Baru berusia 26 tahun, nama Syed Saddiq sudah hangat diperkatakan dalam dunia politik. REMAJA doakan agar perjuangan anak muda ini tidak berhenti disini dan terus membela nasib golongan belia untuk masa hadapan

Sumber: themalaymailonline.com 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI