Foto: Selangorkini

Sebelum ini kerajaan telah menyarankan agar rakyat Malaysia melakukan ujian kendiri COVID-19 sebelum merentas negeri bagi memastikan tidak membawa virus pandemik itu ke luar kawasan.

Seiring dengan usaha itu, harga kit ujian kendiri COVID-19 dijangka turun di bawah paras RM10 seunit bulan depan kerana penggunaannya yang semakin meluas dan dilihat sebagai satu keperluan.

Menurut Berita Harian, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, harga baharu yang akan diumumkan dalam tempoh terdekat disifatkan munasabah, berpatutan dan mampu milik.

IKLAN
Harga Kit Ujian Kendiri COVID-19 Dijangka Turun Lagi, Serendah RM9.90
Foto: Utusan Malaysia (Gambar hiasan)

“Saranan kerajaan itu sesuatu yang bagus, namun jika mahu lebih ramai rakyat melakukan ujian kendiri atau melakukan ujian itu secara berkala, harga kit ujian kendiri perlu diturunkan daripada harga runcit sekarang,”

“Ini memandangkan ujian kendiri seperti sudah menjadi satu keperluan, terutama untuk mereka yang perlu merentas negeri atau melancong dan sebagainya,” jelasnya.

IKLAN

Sebelum ini, harga kit ujian kendiri COVID-19 dijual dengan harga runcit RM19.90 seunit dan harga borong pada RM16 seunit.

Harga Kit Ujian Kendiri COVID-19 Dijangka Turun Lagi, Serendah RM9.90
Foto: Berita Harian

Diharap agar penurunan harga yang akan dilakukan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban rakyat kerana jika diikutkan harga RM16 untuk seunit kit ujian juga agak mahal. Bayangkan kalau korang mempunyai ahli keluarga yang ramai, tidakkah ia sesuatu yang membebankan untuk menampung keperluan sekeluarga?

IKLAN

Maka jika usaha penurunan harga kit ujian COVID-19 dibuat, kami pasti ia bakal memberikan sedikit kesenangan buat orang ramai.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI