Negara kita masih lagi dalam keadaan berjaga-jaga ekoran hujan lebat dan beberapa tempat masih lagi dilanda banjir. Bencana tanah runtuh juga agak merisaukan kerana terdapat tempat yang turut berlaku situasi buruk ini.

ARTIKEL BERKAITAN : 10 Filem Tentang Bencana Alam Paling ‘Wow’, Terbaik Untuk Ditonton

94 Orang Terlibat, 9 Disahkan Meninggal Dunia. Tanah Runtuh Tapak Perkhemahan Batang Kali
Foto Via Buletin TV3

Terbaharu, satu berita yang mengejutkan pada pagi ini apabila setakat 10 pagi tadi seramai 9 orang mangsa disahkan meninggal dunia dalam kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm di Jalan Genting-Batang Kali, dekat Kuala Kubu Bharu, awal pagi tadi.

Malah, dianggarkan seramai 94 mangsa terbabit dalam tragedi itu. Sebelum ini, menerusi kenyataan Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 2.24 pagi sebelum menggerakkan anggota dan aset ke lokasi kejadian.

 

“Menurut laporan awal komander operasi, kejadian tanah runtuh berlaku di tepi jalan berhampiran Father’s Organic Farm dan telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan.

IKLAN

“Ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan satu ekar.

“Maklumat awal daripada pihak polis mendapati, terdapat 100 orang berada di tapak perkhemahan tersebut yang mungkin menjadi mangsa runtuhan,” katanya dalam satu kenyataan, pada Jumaat.

94 Orang Terlibat, 9 Disahkan Meninggal Dunia. Tanah Runtuh Tapak Perkhemahan Batang Kali

Difahamkan Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM) turut diaktifkan bagi penyelamatan mangsa yang masih terperangkap.

IKLAN

Setakat jam 10 pagi, seramai 59 mangsa selamat, seorang cedera manakala sembilan disahkan meninggal dunia oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Mayat diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut. Operasi mencari dan menyelamat mangsa yang masih hilang sedang giat dijalankan,” katanya.

Al-Fatihah dan takziah buat mangsa kejadian tanah runtuh ini.

BACA : Semua Tak Boleh Cuti Cameron Highlands Minggu Ini Selepas Tanah Runtuh?

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI