
Setiap umat Islam sama ada lelaki atau perempuan wajib menjaga batasan aurat yang telah ditetapkan oleh syarak. Seperti mana yang kita semua sudah maklum, aurat perempuan meliputi seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan, manakala aurat lelaki wajib ditutup di antara pusat dan lutut.
Disebabkan sedikit kelonggaran pada lelaki untuk menutup bahagian aurat mereka, ada yang menunaikan solat dengan memakai baju tanpa lengan atau tidak berbaju.
Persoalannya, bolehkan lelaki solat dengan memakai ‘singlet’?

Soalan ini telah mendapat perhatian Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan beliau menjelaskan bahawa solat dengan memakai singlet atau baju yang mendedahkan kedua-dua bahu, atau tidak berbaju hukumnya adalah makruh, namun sah solatnya.
Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya: “Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang).”
Imam Al-Tabari rahimahullah di dalam tafsirnya menyatakan bahawa perkataan خُذُوا زِينَة di dalam ayat bererti pakaian yang menutup aurat. Kami berdoa semoga Allah SWT memberikan kefahaman yang tepat kepada kita dalam beragama. Wallahu a’lam.
Semoga dengan penjelasan ini dapat memberi pencerahan buat kaum Adam semua ketika menunaikan solat nanti.
Sumber: (1)
Meterai MoU Bersama UiTM. Siti Nurhaliza Buka Peluang Pelajar Berniaga.

Baru sahaja dinobatkan sebagai penerima Anugerah Homegrown Award di Majlis Nona Superwoman 2020, Datuk Seri Siti Nuhaliza sekali memacu jenama Simplysiti ke hadapan menerusi satu perjanjian persefahaman bersama Universiti Teknologi Mara.
Menerusi perjanjian persefahaman tersebut, SimpliSiti bersama universiti terbesar di Malaysia itu bersetuju memberi pendedahan kepada para pelajar tentang selok belok dunia perniagaan menerusi operasi secara dalam talian ataupun penggunaan kiosk.
Dalam laporan Bernama, Siti Nuhaliza berkata, “Bagi pelajar UiTM yang berminat, kita akan berikan Latihan dan khidmat nasihat secara dalam talian serta bahan-bahan untuk mempromosikan barangan SimplySiti. Apa yang pelajar perlu ingat untuk menjadi usahawan berjaya, perkara paling penting adalah kesungguhan dan sikap mahu berusaha.”

Menyasarkan 600 pelajar yanag akan menjadi ejen pesan hantar menerusi projek rintis ini. Siti Nuhaliza memilih tiga kampus di pantai timur (UiTM Machang, UiTM Dungun & UiTM Jengka) dahulu dalam usaha membangunkan sikap keusahawanan ini kerana mereka memiliki minat berniaga yang tinggi. Bermula dengan tiga kampus ini, sekiranya mendapat sambutan menggalakkan konsep ini akan dibuka ke seluruh negara.
Selain SimplySiti dua lagi syarikat lain yang turut serta dalam jalinan ini adalah Shopee Mobile Malaysia dan Xin Global. Menurut Ahli Lembaga pengarah UiTM, Datuk Seri Syed Zainal Abidin MoU ini meruapakn kesinambungan Pelan Strategik UiTM 2025 bagi membuka peluang kepada pelajar menceburi dunia keusahawanan memandangkan situasi semasa pandemik Covid-19 dilihat menyukarkan graduan mendapatkan pekerjaan.
Sumber: Bernama
Anak Perempuan Achey Raih Tiga Anugerah Akhir Tahun 2024 Di Sekolah, Dua Subjek Dapat Markah Penuh 100!

Anak kepada pelawak terkenal Achey, Tiara, telah berjaya merangkul tiga anugerah akhir tahun 2024 di sekolahnya.
Kejayaan tersebut telah dikongsi oleh ibunya, Anne, atau nama lengkapnya Nur Hasanah Yahaya, menerusi Instastory, yang meluahkan rasa bangga terhadap pencapaian Tiara.
ARTIKEL BERKAITAN : Remaja Kelahiran Bumi Kenyalang Cipta Sejarah Di Taiwan, Berjaya Tawan Pentas Antarabangsa Dengan Sape. Tahniah!
“Tahniah kakak, hari ini dapat tiga anugerah akhir tahun 2024. Mama bangga dengan kakak. Tahun ini usaha lagi,” tulis Anne dalam perkongsian tersebut.
Selain anugerah, Tiara juga memperoleh keputusan cemerlang dengan 6A dan 1D dalam peperiksaannya. Ujar Anne, Tiara atau nama penuhnya Nur Tiara Zinnirah menuntut hadiah kerana berjaya mendapatkan markah penuh untuk dua subjek.
ARTIKEL BERKAITAN : Kolej Tunku Kurshiah Cipta Sejarah Di Peringkat Antarabangsa, Berjaya Tewaskan Robot Sumo Jepun!
“Ada budak tuntut hadiah sebab mama ayah janji kalau dapat markah penuh, tak kira subjek apa, mama ayah nak bawak pergi jalan-jalan. Tahniah kakak 6A, 1D,” kata Anne.
Selain itu, Anne memaklumkan bahawa minggu depan, keluarga mereka akan berangkat ke Tanah Suci, Mekah, bagi mengerjakan ibadah di sana.
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Je Di Rumah!

Memang tak dinafikan makanan Korea juga antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tengok sahaja lambakan restoran makanan Korea yang ada di Malaysia ini.
Kali ini REMAJA nak kongsikan beberapa resepi makanan Korea yang mudah untuk korang cuba di rumah.
ARTIKEL BERKAITAN : Cara Nak Tahu Produk Makanan Korea Di Pasar Raya Bukan Dari Daging Khinzir
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Di Rumah!
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 200gm dangmyeon @ suhun Korea
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
- 2 ekor sotong | dihiris
- 10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
- ¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
- 3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
- 1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
- Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
- 2 sudu makan kicap cair
- ½ sudu makan gula
- 2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
- 130gm tteokbokki * kek beras panjang
- 1 keping ikan | dihiris
- 2 keping fucuk ikan | dihiris
- 113gm kobis | dihiris
- 3 cawan stok ikan bilis @ air
- 3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu makan bawang putih | cincang
- Daun bawang secukupnya | dihiris serong
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 450gm dada ayam | dipotong dadu
- ¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
- 2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
- 2 sudu teh kicap cair
- 2 sudu teh minyak bijan
- 3 sudu makan minyak masak
- ¼ sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan madu
- 3 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu teh halia dipotong halus
- 2 keping keju
- 3 sudu makan air
- Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING

Bahan perap kepak ayam:
- 6 keping kepak ayam
- ½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
- ½ cawan tepung ubi kentang
- 2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
- 1 sudu makan madu
- 4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
- 3 ulas bawang putih | cincang
- ½ sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 150gm tuna
- 340gm kimchi | dihiris
- 1 sudu makan mentega
- 2 ½ cawan air
- 1 sudu makan gochugaru
- ½ cawan jus air kimchi
- 230gm tauhu | dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
Artikel ini olahan dari RASA.
BACA LAGI : Kenyataan ‘Kimchi Adalah Makanan Korea’, YouTuber Mukbang Ditamatkan Kontrak Dari Agensi China
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.