Umum mengetahui semalam, Menteri Kesihatan iaitu Yang Berhormat Khairy Jamaluddin telah mengumumkan jangkaan bahawa Malaysia akan memasuki fasa endemik bermula akhir bulan Oktober, tahun ini.

Fasa endemik tersebut boleh dicapai sekiranya kadar imuniti kelompok mencapai 80 peratus daripada keseluruhan rakyat Malaysia. Buat masa ini, hanya negeri Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan saja telah mencapai fasa tersebut.

Bagi kebanyakan daripada kita yang tidak begitu memahami maksud sebenar endemik dan keliru sekiranya ia sama dengan pandemik, jangan risau. Kami akan cuba untuk menjelaskan maksud terma ini.

Pertamanya, endemik tidak sama dengan pandemik – mahupun epidemik iaitu satu lagi terma yang selalu digunapakai untuk mengklasifikan negara yang telah diserang penyakit berjangkit.

Endemik merujuk kepada penyakit atau wabak yang sentiasa wujud di sesebuah kawasan dalam tempoh masa tertentu. Ini termasuklah penularan wabak dalam skop yang lebih besar melibatkan sebuah negara.

Sebagai contoh, beberapa jenis endemik yang pernag direkodkan di beberapa buah negara termasuklah penyakit demam kuning dan malaria di Congo, wabak bubonik di Madagascar dan wabak demam kuning, malaria dan demam denggi di Peru.

IKLAN

Endemik berbeza dengan pandemik kerana istilah pandemik merujuk kepada wabak yang menyerang dalam skop yang lebih besar dan tidak terhad kepada sesebuah komuniti atau kawasan. Sebagai contoh, kini pandemik COVID-19 melanda Malaysia dan di seluruh dunia secara meluas sehingga tidak dapat dikawal.

Sekiranya negara beralih ke fasa endemik, kita sekaligus mengisytiharkan bahawa wabak ini dijangka mampu dikawal dan kadar kematian juga akan menurun.

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Fasa Endemik, Berbeza Daripada Pandemik?
Kredit Foto : Kementerian Kesihatan Malaysia

ARTIKEL BERKAITAN : Khairy Jamaluddin Sebagai Menteri Kesihatan, Warganet Puas Hati – REMAJA

 

Norma Baharu Epidemik

Beberapa buah negara yang pernah beralih ke fasa Endemik ialah Singapura, Hong Kong dan Australia. Situasi itu umpama cahaya di hujung terowong buat negara-negara tersebut yang ingin memulakan semula kerancakan ekonomi di negara mereka.

IKLAN

Namun harus diingat, dengan kelonggaran yang diberikan kepada rakyat semasa negara tersebut memasuki fasa endemik, itu tidak bermakna jumlah kes COVID-19 akan sentiasa berada di takuk rendah. Ini telah kita saksikan berlaku di Australia di mana beberapa kota utama di negara itu kembali mengumumkan perintah lockdown pada bulan lalu bagi mengawal semula penularan wabak COVID-19.

Berbalik kepada pengumuman Khairy Jamaluddin semalam, dengan strategi menuju ke arah fasa endemik di Malaysia, ini bermakna rakyat perlu bersiap sedia untuk mengambil langkah untuk ‘hidup bersama’ virus ini. Prosedur operasi standard (SOP) masih akan diteruskan seperti biasa, norma baharu dalam perlakuan harian kita masih perlu diamalkan. Cuma, pelbagai sekotor dalam negara boleh kembali dibuka dan kehidupan kita dapat berfungsi seperti dahulu.

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Fasa Endemik, Berbeza Daripada Pandemik?
Aktiviti ‘dine-in’ atau makan di restoran dan kafe telah mula dibenarkan mengikut SOP. Sumber Foto : Straits Times

“Kerajaan akan umumkan beberapa langkah untuk memudahkan SOP sedia ada supaya tidak terlalu banyak dan rumit.

“Pemakaian pelitup muka akan diteruskan dan Kementerian Kesihatan (KMM) tidak mempunyai perancangan untuk melonggarkan keperluan pemakaian pelitup muka,” katanya yang mengingatkan umum terhadap apa yang terjadi kepada sesetengah negara yang terpaksa melaksanakan semula pemakaian pelitup muka selepas melonggarkan arahan itu satu ketika dahulu.

IKLAN
Apa Yang Dimaksudkan Dengan Fasa Endemik, Berbeza Daripada Pandemik?
Pemakaian pelitup muka masih akan dipraktikkan apabila negara memasuki fasa endemik. Sumber Foto : Al Jazeera

Rancangan beralih ke fasa endemik ini juga dilihat selari dengan rancangan membuka semula sekolah dan memastikan kawasan tersebut selamat sebelum para pelajar dibenarkan pulang ke sekolah bermula Oktober ini.

Bagi remaja berusia antara 12 ke 17 tahun, KKM masih menunggu waktu yang sesuai untuk melaksanakan program vaksinasi ini. Buat masa ini, mereka sedang fokus bagi mendapatkan golongan dewasa divaksin terlebih dahulu.

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Fasa Endemik, Berbeza Daripada Pandemik?
Sumber Foto : Fortune

Di samping itu, Khairy bersama-sama Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi juga hari ini memaklumkan bahawa kerajaan telah menetapkan harga runcit maksimum bagi setiap set ujian kendiri COVID-19 yang akan berkuat kuasa Ahad ini.

ARTIKEL BERKAITAN : 11 Kit Ujian Kendiri COVID-19 Yang Diluluskan MDA, Check Dulu Sebelum Beli – REMAJA

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Fasa Endemik, Berbeza Daripada Pandemik?
Sumber Foto : BERNAMA

Set tersebut ditetapkan pada harga RM19.90 manakala harga borongnya pula ditetapkan RM16.00 setiap satu. Ini memandangkan permintaan terhadap kit ujian pantas antigen COVID-19 ini dijangka meningkat susulan kesedaran orang ramai dalam membuat ujian sendiri bagi memastikan mereka bebas daripada wabak.

BACA LAGI : 10 Individu Jadi Jutawan Disebabkan Pandemik Covid-19 – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI