Alamak..

 

Baru hari pertama musim Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) baru berlangsung pada hari ini, nampaknya rakyat sudah ditegur oleh Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepecs).

Menurut Presiden Cuepecs iaitu Adnan Mat, mereka telah melakukan tinjauan sekitar jam 10 pagi di kawasan pejabat penjawat awam. Ia menunjukkan ramai pekerja yang hadir, tidak seperti yang disarankan oleh Perdana Menteri iaitu meminumkan jumlah pekerja di pejabat.

IKLAN
“Hari Pertama Pun Dah Gagal..” Cuepacs Tegur Penjawat Awam Kerumun Pejabat
Foto: BHOnline

Katanya, “Ketua jabatan nampaknya gagal mengawal pergerakan minimum. Walaupun PKPB sudah berpula, Covid-19 ini belum pulih sepenuhnya. Langkah terbaik adalah duduk di rumah dan bekerja dari rumah.

“Sepatutnya ketua mengambil langkah awal membuat pengiraan keperluan minimum untuk penjawat awam berada di pejabat.

“Mereka yang dibenarkan hanyalah pekerja yang benar-benar sihat, tidah menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan di bawah usia 50 tahun,” jelas beliau.

IKLAN
“Hari Pertama Pun Dah Gagal..” Cuepacs Tegur Penjawat Awam Kerumun Pejabat
Foto: BERNAMA

Cuepecs, jelas beliau, kesal kerana tiada garis panduan yang dikeluarkan oleh agensi pemodenan sector perkhidmatan awam seperti MAMPU. Seharunya mereka, menurut Adnan, perlu menyahut seruan kerajaan untuk work from home.

*

IKLAN

Walaupun kelonggaran ini memudahkan urusan rakyat, namun tak semua benda kita boleh lakukan sesuka hati. Kena ikut syarat yang diberikan oleh kerajaan tau..

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI