Impak kemenangan perlawanan bola sepak Malaysia ke atas Indonesia semalam telah mencetuskan kegusaran dari segi keselamatan.

 

Dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Utama Gelora Bung Karno semalam di Jakarta, Harimau Malaya telah mencatatkan kemenangan dramatik 3-2 pada saat akhir lalu mendiamkan keseluruhan arena yang dipenuhi penyokong skuad Garuda.

Namun, sebelum wisel penamat ditiupkan, rusuhan kecil penyokong Indonesia sudahpun bermula dengan nyalaan suar, balingan botol plastik dan demonstasi kata-kata kesat.

Malah mereka juga melanggar peraturan dengan turun ke kawasan trek dan padang setelah perlawanan tamat.

Barracuda Bawa Harimau Malaya Keluar Stadium, 3 Penyokong Cedera

Susulan itu menurut rakan media di BERNAMA, kesemua 24 orang pemain Harimau Malaya, jurulatihnya Cheng Hoe dan pegawai pasukan terpaksa menaiki lima buah kereta perisai jenis Barracuda untuk dibawa keluar dari stadium.

Selain itu, sebuah bas juga digunakan semalam bagi mengalih perhatian perusuh yang dilaporkan menunggu di luar kawasan stadium.

IKLAN

Difahamkan, penyokong Malaysia juga perlu berkampung di dalam stadium selama lebih 2 jam selepas tamat perlawanan sebelum mereka beransur pulang ke hotel masing-masing.

Menurut media CNN Indonesia pula, 3 orang penyokong Malaysia cedera akibat provokasi tersebut. Salah seorang tergelincir dan terjatuh akibat kekecohan sehingga lengannya patah.

*

Ini bukanlah kali pertama pemain Malaysia menaiki perisai barracuda di negara seberang. Pada 2010, pemain telah dikepung dan dibaling objek kerasa semasa final Piala AFF.

Pada kejohanan Sukan SEA 2011 di Jakarta juga, barracuda menjadi ‘kenderaan rasmi’ pulang mereka.

IKLAN

Provokosi kasar oleh penyokong pasukan bola sepak Indonesia ini bukan saja dilaporkan oleh pihak media Malaysia. Malah media antarabangsa dari Indonesia dan Fox Sports Asia juga menekankan kegusaran mereka terhadap sikap penyokong yang tidak profesional.

Ini berikutan Indonesia sedang berkira-kira untuk menjadi tuan rumah bagi kejohanan bola sepak yang besar di negara itu.

*

Isu ini telah mendapat perhatian menteri Belia dan Sukan negara, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Barracuda Bawa Harimau Malaya Keluar Stadium, 3 Penyokong Cedera

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syed Saddiq (@syedsaddiq) on

 

BACA: Rakyat Indonesia Mohon Maaf Di Instagram Syed Saddiq

Menerusi akaun media sosialnya, beliau ingin Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) membuat aduan rasmi kepada FIFA.

Beliau juga akan membuat laporan rasmi kepada kerajaan Indonesia untuk menolak budaya gangsterisma tersebut.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI