Siapa sangka dengan hanya memulakan perniagaan secara kecil-kecilan, hasilnya kini boleh mencecah jualan sehingga enam angka.

Ini telah dibuktikan oleh pelajar Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan, Wan Azehan Helmi Wan Abdul Halim dan Imer Jibril Mohd Nasir selepas menjual pes oden keluaran sendiri di tapak gerai kampus Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Hanya Jual Pes Oden, Dua Pelajar UMK Ini Raih Hasil Jualan Sehingga RM100,000
Foto: Instagram zehankingz

Menurut BERNAMA, perniagaan pelajar berusia 24 tahun itu turut menembusi pasaran antarabangsa. Mereka menjelaskan bahawa pes yang dijual adalah resipi olahan sendiri dan disajikan bersama bebola ikan, isi ketam, sosej dan lain-lain.

Idea untuk berniaga oden timbul apabila makanan tersebut seakan menjadi trend, tambah pula ia digemari dalam kalangan pelajar. Walau bagaimanapun, situasi pandemik COVID-19 yang menyebabkan ketiadaan pelajar di kampus membuatkan dua sahabat ini terfikir untuk mengkomersilkan pes oden ini secara talian pada April tahun lalu.

IKLAN

“Alhamdulillah, strategi pasaran dalam talian menerusi Facebook dan Instagram membuahkan kejayaan apabila kami mampu meraih hasil jualan sekitar RM500 dalam tempoh sebulan dan kini mencecah RM100,000,” jelas mereka.

Fuh, memang rezeki mereka. Dahulunya hanya memproses pes oden secara manual di rumah, kini pemprosesan dilakukan di kilang mereka di Bachok yang beroperasi sejak Mac lepas.

IKLAN

Antara teknik pemasaran jualan yang dilakukan adalah dengan mengambil kira-kira 10 orang ejen yang terdiri daripada pelajar UMK bagi memberikan pendapatan sampingan.
Kini, perniagaan dua sahabat ini telah mempunyai 500 ejen di seluruh negara, malah pes oden ini juga turut mendapat permintaan daripada pelanggan luar negara termasuk di Indonesia.

IKLAN

Tahniah kami ucapkan buat Azehan dan Imer kerana telah berjaya bergelar usahawan di usia muda. Diharap agar kejayaan mereka dapat memberi inspirasi khususnya buat remaja di luar sana yang ingin menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

Ingat, usaha tangga kejayaan. Jika tiada usaha, maka tiadalah kejayaan yang bakal korang miliki.

Sumber: (1)