Untuk mendapatkan wang dengan jumlah yang besar, selain daripada menabung ramai yang memilih untuk main ‘kutu’ dikalangan kawan-kawan atau keluarga terdekat.

Biasanya, seorang wakil akan dilantik sebagai ‘mak kutu’ yang ditugaskan untuk mengumpul duit bulanan daripada ahli-ahli yang lain dan akan diberikan secara bergilir-gilir mengikut giliran masing-masing.

Namun begitu, ada risiko yang korang perlu tanggung kerana terdapat juga isu ahli lain yang ‘liat’ nak membayar setelah giliran mereka sudah selesai mendapatkan wang tersebut.

Jika tak mahu situasi seperti ini berlaku, korang boleh juga ‘bermain kutu’ sendiri dengan menggunakan akaun bank Maybank. Seperti apa yang telah dilakukan oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Zetty Omar, dia telah berkongsi cara-cara untuk ‘main kutu’ di akaun bank korang sendiri.

Let’s check this out!

1. Pergi ke laman web Maybank2U, kemudian klik log in Maybank2U

IKLAN

2. Scroll bawah sikit, korang kan jumpa Create Goal +

3. Kemudian, pilih Category. Dalam tu ada banyak contoh tujuan seperti gift, family, travel, shopping, education, retirement dan others

IKLAN

4. Selepas itu, letakkan ‘goal name’ korang. Contoh kalau target nak deposit rumah, letak depo rumah

5. Di bahagian commitment ada by Monthly Amount dan by duration. Boleh pilih by monthly amount

6. Klik Saving Account-i

IKLAN

7. Letakkan berapa jumlah yang dikehendaki dalam kolum Goal Amount

8. Letak berapa jumlah korang nak tolak setiap bulan daripada akaun Maybank

9. Starting date tu letaklah setiap berapa haribulan korang nak duit tu tolak dari akaun bank korang. Ha, macam main kutu kan?

10. Klik start

11. Double check semua details terlebih dahulu, kalau okay klik Confirm. Siap!

Ha, mudah sahaja kan? Paling penting tiada caj tambahan yang akan dikenakan dan duit pun selamat simpan dalam bank. Hiks!

Sumber: (1)