Mengejar cita-cita dan menggendong pengajian dalam masa yang sama bukanlah perkara yang mudah. Namun dengan keazaman yang tinggi, tiada apa yang mustahil. Elok percaturan dan terus berusaha menjadi satu azimat untuk cemerlang.

Inilah yang terjadi kepada Qila Shahirah atau nama sebenarnya Wan Nur Aqilah Shahirah Wan Lokman,24, juara pertandingan Ratu Hijabista yang dianjurkan oleh Majalah Hijabista, Ideaktiv dan Astro suatu ketika dahulu.

Biarpun Sibuk Membina Kerjaya, Juara Ratu Hijabista Cemerlang Raih Anugerah Naib Canselor

Biarpun menceburi pertandingan ketika masih berada di semester tiga pengajian sewaktu menyertai pertandingan dia tidak mengabaikan pelajaran dan tetap meneruskan pengajian dalam pada masa yang sama.

Pengorbanannya membuahkan hasil apabila dia berjaya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran) dari Universiti Teknologi MARA dan menjadi penerima Anugerah Naib Canselor atas kecemerlangan akademik meraih Anugerah Dekan setiap semester.

IKLAN

Usai kemenangannya sedikit demi sedikit anak jati Kelantan ini mula menghiasi kaca televisyen dan juga program-program digital sebagai pengacara.

BACA JUGA: Aktif Kokurikulum & Capai Anugerah Dekan Setiap Semester, Kaavilash Nair Raih Anugerah Pelajaran Diraja UUM

Biarpun Sibuk Membina Kerjaya, Juara Ratu Hijabista Cemerlang Raih Anugerah Naib Canselor

IKLAN

“Semalam bermacam-macam perasaan ada, bahagia, sebak dan sedih bercampur. Hanya Allah tahu bagaimana Sukanya untuk saya menyeimbangkan di antara pengajian dan kerja.

“Selepas menang Ratu Hijabista, bermulalah kerjaya dalam bidang industri, tidak semudah yang orang sangkakan. Kalau ditanya kepada saya berbaloi atau tidak, Sekarang saya akan katakan yang ia berbaloi kalau anda mengutamakan apa yang harus diutamakan. Perkara yang paling penting akan datang dahulu tidak kira apa pun.

IKLAN

Doing assignments while working, sleepless night, no energy. Finally, I made it! Jumpa dalam industri semua jaga diri!” ujarnya dalam satu hantaran di Instagram.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI