Sukan bola sepak kini tidak lagi dimarginalisasikan sebagai sukan untuk pemain lelaki sahaja. Kemaraan pemain wanita dari Malaysia dalam arena sukan bola sepak dilihat semakin ke mendapat perhatian ramai.

Buktinya, pemain bola sepak wanita 21 tahun bernama Nurul Azurin Mazlan telahpun disunting sebagai seorang penjaga gol oleh Misaka United FC, sebuah kelab bola sepak wanita dalam Liga Wanita Karnataka di India.

Gadis 21 Tahun Disunting Kelab Bola Sepak Di India, Pertama Seakannya Oleh Wanita Malaysia

Impian tersebut bertukar menjadi realiti selepas dia menghantar resume kepada Misaka United FC apabila melihat ciapan di laman Twitter kelab itu yang sedang mencari pemain antarabangsa pada waktu itu.

IKLAN

Azurin tidak melepaskan peluang apabila diterima masuk dan telahpun ke sana baru-baru ini bagi bermain untuk musim 2021-2022.

Gadis 21 Tahun Disunting Kelab Bola Sepak Di India, Pertama Seakannya Oleh Wanita Malaysia

Bukan saja Azurin dapat menggali pengalaman serta mencorakkan kariernya dalam sukan bola sepak.

IKLAN

Dia yang kini bergelar penjaga gol bagi pasukan bola sepak wanita kebangsaan juga tentunya akan membawa pulang pengalaman di India ini dan sama-sama mengejar kejayaan bersama pasukan Malaysia kelak.

Penyertaan gadis yang berasal dari Shah Alam ini sekaligus telah mencipta sejarah kerana dia merupakan pemain wanita pertama dari Malaysia yang memperolehi peluang beraksi di liga bola sepak luar negara.

Malah menurut kapsyen di akaun Instagram Misaka United FC, Azurin juga ialah pemain import pertama yang menandatangani kontrak bersama pasukan itu.

IKLAN

Gadis 21 Tahun Disunting Kelab Bola Sepak Di India, Pertama Seakannya Oleh Wanita Malaysia

Amat membanggakan apabila Azurin telah berjaya memastikan gawangnya tidak ‘bocor’ pada penampilan sulung bersama Misaka United FC, awal minggu ini. Dalam perlawanan menentang Bengaluru Braves itu, mereka telah melakar kejayaan 4-0 dan ia dianggap sebagai langkah kanan terhadap permulaan karier bola sepaknya di India.

Dengan baki kontrak sehingga 31 Jan 2022 ini, REMAJA ingin mengucapkan all the best kepada Azurin untuk meneruskan rentak cemerlang apabila diturunkan dalam perlawanan-perlawanan seterusnya.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI