Terengganu menawarkan banyak tarikan yang kita sendiri tak sedar.

Setelah kelonggaran untuk merentas di antara negeri diberikan oleh kerajaan dan pihak berkuasa bermula minggu lepas, ramai warga kota yang mengambil kesempatan itu untuk ‘qada’ pulang ke kampung halaman.

Iyalah, semua orang kempunan nak pulang meraikan Aidilfitri pada bulan Mei lalu. Jadi inilah peluang terbaik bagi mereka melepaskan rindu.

Bagi sesetengah daripada kita pula yang masih berada di Kuala Lumpur disebabkan urusan kerja, tugasan assignment, peperiksaan mahupun kerana ingin fokus bercuti semasa perayaan Hari Raya Aidiladha kelak, janganlah risau.

Masa untuk kita pulang akan tiba juga. Haa, bagi anak jati Terengganu ataupun korang yang bercita-cita ingin bercuti ke Terengganu pada tahun ini, Tourism Malaysia menerusi bebenang di Twitter telahpun menyenaraikan beberapa tarikan menarik untuk dimasukkan ke itinerari di sekitar Terengganu.

Nah 8 tarikan pilihan REMAJA mengikut cadangan mereka:

 

01

Sungai Petang (Pusat Ternakan Ikan Kelah)

Sekiranya Ranau, Sabah mempunyai Sungai Moroli yang dijadikan Kelah Sanctuary, Terengganu pula mempunyai Sungai Petang. Haa, berenang lah korang dengan ikan-ikan jinak ini hehe..

 

02

Trek Chemerong – Berembun – Langsir (CBL)

IKLAN

Bagi yang menggemari aktiviti yang lebih mencabar, korang boleh menuju ke Chemerong Forest Reserve. Terletak di Hulu Dungun, kami menggemari trek sepanjang 27 kilometer-nya yang membawa korang ke kawasan hutan dan air terjun.

 

03

Pulau Lang Tengah

Ini merupakan di antara pulau paling popular di Terengganu. Namun, keindahan pantai dan lautnya masih tidak tercemar bagi yang inginkan percutian relaks.

 

IKLAN

04

Pantai Long Beach, Perhentian Kecil

Ya, ini adalah alternatif bagi yang pernah bercuti di Phuket dan Langkawi. Ia sering menjadi tarikan pelancong asing disebabkan pemandangan batu karang dan hidupan lautnya.

 

05

Makanan Wajib

Tak sah kalau tidak mencuba sebanyak mungkin makanan tempatan apabila berada di Terengganu. Dua lokasi cadangan Tourism Malaysia ialah Warung Pok Nong yang menyediakan pilihan celup tepung dan Nasi Dagang Atas Tol.

IKLAN

Kedua-duanya terletak di Kuala Terengganu.

 

06

Terrapuri

Akhir sekali ialah gabungan rumah tradisional Terengganu berusia 100 ke 250 tahun di Terrapuri. Belum terlambat lagi untuk korang mengambil OOTD Raya sekali lagi! Hehe.. Mesti cun gambar dengan latar belakang klasik seperti ini.

*

So, jom! Cuti dalam negara pun best okay.

Jika korang lebih gemari kawasan bersuhu dingin, why not jadikan Cameron Highland pula sebagai destinasi pilihan.

Gadis Ini Kongsi Itinerari Lokasi Menarik Jika Korang Buat Trip Ke Ipoh-Cameron Highland