Selepas rakyat Malaysia sudah dibenarkan untuk melancong di dalam negara, kami pasti ramai yang ingin merancang percutian berbaloi.

Dah alang-alang nak berjalan, adalah lebih baik sekiranya korang membuat itinerari bagi tempat-tempat menarik yang berhampiran dengan lokasi percutian.

Seperti apa yang dilakukan seorang pengguna Facebook ini, Rohaiju Baharuddin berkongsi pengalamannya bercuti ke Ipoh dan Cameron Highland. Kedua-dua lokasi ini terletak disempadan negeri dan memang berbaloi kalau korang singgah sebentar.

 

Jika ada yang ingin membuat trip ke Ipoh dan Cameron Highland, mungkin korang boleh rujuk pada itinerari yang telah dikongsi oleh Rohaiju Baharuddin ini.

Day 1

1. Gaharu Tea Valley, Gopeng (RM10)

2. Kellie’s Castle (tak dapat masuk, ada orang shooting filem)

3. Tanjung Tualang Tin Dredge (RM10)

4. Check in M Boutique Hotel (RM380-2mlm)

IKLAN

Day 2

1. Tasik Cermin (RM5 untuk parking)

2. Clock Tower, Stesen Keretapi Ipoh, Ipoh Town Hall

3. Masjid Muhammadiah (Masjid Cina)

4. Concubine Lane

Day 3

IKLAN

1. Big Red Strawberry Farm

2. Nasi Lemak Abang Strawberry

3. Bharat Boh Cameron Tea Valley (RM3)

4. Check in Nova Hotel (RM150 – 1 mlm)

Day 4

1. Trip ke Mossy Forest, naik jeep, ada driver berenti few spots sebab driver akan explain details pasal teh BOH. Nak naik kereta boleh, tapi sumpah scary. (RM50 seorang – 4jam tour. Masuk Mossy Forest tu tambah lagi RM10 ye)

2. Sg Palas Tea Plantation (dalam pakej tour)

IKLAN

3. Kilang BOH (dalam pakej tour)

4. Kea Farm beli sayur, jagung, keledek, strawberi

5. Balik ikut Tapah

Dapatan dari trip ini:

1. M Boutique cantik. Puas hati. Klasik.

2. Tasik Cermin, hurm a bit scary sebab tak ada signboard langsung. Tiba-tiba macam lost di tengah bukit. Lepas dengar suara orang baru tahu kat mana jalan masuk. Kena lalu terowong. Hati-hati la kalau pergi hari biasa, mungkin tak ramai orang.

3. Nasi Lemak Abang Strawberry, biasa-biasa sahaja. Tapi boleh la cuba, sambal tu sambal strawberi.

4. Nova Hotel tu bilik studio style yang besar boleh muat satu family, tapi kena bawa toto la. Best sebab bawah mall. Macam- macam boleh makan.

5. Pengalaman paling indah, ke Mossy Forest tu. Naik jeep melalui jalan sempit. Sesak nafas tengok kehebatan mereka drive. Sesekali rasa nak terhumban dek kerana kecerunan pendakian. Salute la gadis-gadis yang gigih bawa kereta sampai atas.

Apa lagi guys, hujung minggu ni bolehlah buat trip!

Sumber: Media Viral Perak via Rohaiju Baharuddin