Beberapa hari lalu, dalam program Walk Stop Talk : Six Hours Quarter Million Massages, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mendedahkan dari 2013 sehingga Mei lepas, seramai 2,238 orang atau 55.2% pesalah laku rasuah terdiri daripada belia.

Katanya, beliau turut memandang serius jenayah rasuah di kalangan wanita kerana statistik SPRM menunjukkan dari 2012 sehingga Januari lepas, sebanyak 700 kertas siasatan dibuka, 453 ditangkap bagi membantu siasatan rasuah dan 183 dihadapkan ke mahkamah untuk pertuduhan.

“Perkara ini amat membimbangkan kerana golongan ini merupakan pemimpin negara pada masa akan datang.”

Namun masa yang sama, trend salah laku rasuah di kalangan belia semakin menurun, menunjukkan semakin ramai rakyat sedar akibat daripada salah laku itu.

Fakta Mengejutkan! Belia Paling Ramai Terlibat Rasuah & Jenayah Ini Meningkat Di Kalangan Wanita
Dr Wan Azizah menyuarakan kerisauannya terhadap jumlah pesalah laku belia yang melebihI separuh daripada jumlah keseluruhan pesalah rasuah. Gambar BERNAMA

 

Fakta Mengejutkan! Belia Paling Ramai Terlibat Rasuah & Jenayah Ini Meningkat Di Kalangan Wanita
Golongan belia adalah harapan negara untuk pembentukan Malaysia yang lebih dinamik. Gambar dari sumber internet. Tiada kaitan dengan artikel

Timbalan Perdana Menteri itu berkata, walaupun tidak mempunyai statistik tepat, namun beliau dimaklumkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jumlah kes bagi 5 tahun sebelum ini menurun berbanding sebelumnya.

“Ini bermakna belia kita semakin terdedah dan memahami masalah dan anomaliti,” katanya selepas menyaksikan penyerahan sijil pengiktirafan Malaysia Book of Records kepada SPRM bagi penganjuran program “Walk Stop Talk: Six Hours Quarter Million Messages” di sini, hari ini.

Turut hadir Menteri Wilayah, Khalid Abd Samad dan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull.

Bagaimanapun, Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyuarakan kerisauannya terhadap jumlah pesalah laku belia yang tetap melebihI separuh daripada jumlah keseluruhan pesalah rasuah.

Dr Wan Azizah berkata, dari 2013 sehingga Mei lepas, seramai 2,238 orang atau 55.2% pesalah laku rasuah terdiri daripada belia.

“Perkara ini amat membimbangkan kerana golongan ini merupakan pemimpin negara pada masa akan datang.”

IKLAN

Katanya, beliau turut memandang serius jenayah rasuah di kalangan wanita kerana statistik SPRM menunjukkan dari 2012 sehingga Januari lepas, sebanyak 700 kertas siasatan dibuka, 453 ditangkap bagi membantu siasatan rasuah dan 183 dihadapkan ke mahkamah untuk pertuduhan.

Tegasnya, sejarah dunia menunjukkan jenayah rasuah menyebabkan kejatuhan beberapa kerajaan hebat dan Malaysia juga hampir menghadapi situasi sama.

“Bagaimanapun, dengan kekuatan suara keramat, kebangkitan rakyat Malaysia (pada PRU14) mengubah landskap ini.”

Fakta Mengejutkan! Belia Paling Ramai Terlibat Rasuah & Jenayah Ini Meningkat Di Kalangan Wanita
Jauhi rasuah kerana ia barah yang merosakkan akar umbi diri dan juga negara

Dr Wan Azizah berkata, kini tiba masanya semua rakyat memainkan peranan bersama untuk membina semula negara dan beliau percaya Malaysia baharu di bawah pimpinan Pakatan Harapan akan lebih membangun seiring pembangunan insaniah rakyatnya.

Program “Walk Stop Talk: Six Hours Quarter Million Messages” dianjurkan serentak hari ini di seluruh negara bagi menyebar luas mesej pencegahan rasuah kepada masyarakat umum.

Program anjuran SPRM dengan kerjasama Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu diadakan bagi mendapatkan suku juta tandatangan masyarakat menentang jenayah rasuah untuk dijadikan penanda aras bagi mendapatkan pengiktirafan dalam Malaysia Book of Records.

IKLAN

Seramai 1,000 peserta, termasuk pegawai SPRM dan warga pendidik dari 27 kampus IPGM bergerak serentak ke 262 lokasi di seluruh negara mulai 9 pagi sehingga 3 petang untuk bersemuka dengan masyarakat dan mengedarkan 250,000 risalah yang mengandungi maklumat berkaitan anti-rasuah selama 6 jam.

“Inilah penzahiran kehendak hati suara mahasiswa yang ingin mengajak rakyat Malaysia secara keseluruhannya untuk bangkit bersama menolak rasuah dan salah guna kuasa,” kata Dr Wan Azizah.

Dalam pada itu, sekitar tahun lalu, hasil kajian Institut Integriti Malaysia (Integriti) baru-baru ini mendapati generasi muda, khususnya mahasiswa masih cetek pengetahuan mereka mengenai rasuah, malah sepertiga daripada mereka tidak menganggap perbuatan memberi “hadiah” sebagai kesalahan.

Presiden Integriti, Datuk Dr Anis Yusal Yusoff berkata ia membimbangkan dan menunjukkan perlunya penilaian semula pendidikan.

“Kita khuatir mahasiswa yang mempunyai pandangan seperti hasil kajian itu terpengaruh dengan ‘role model’ yang salah,” katanya.

Kajian melibatkan 402 pelajar melibatkan 33.1% dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia (47.5%), Universiti Teknologi MARA (15.9%) dan selebihnya dari universiti lain, mendapati golongan ini tidak menganggap beberapa perkara umum yang dikenali sebagai rasuah sebagai kesalahan.

IKLAN

Ia dijalankan untuk menilai persepsi dan kefahaman mahasiswa masa kini mengenai rasuah di Malaysia sebagai usaha memahami pemikiran generasi pemimpin akan datang.

Kajian itu mendapati 35.8% responden menyatakan perbuatan penerimaan hadiah dalam bentuk wang, barangan atau perkhidmatan sebagai balasan atas perkhidmatan yang diberikan bukan kesalahan rasuah.

Sementara itu, 28.1% lagi menganggap tidak salah mengambil harta atau barangan pejabat seperti “thumb drive” dan dakwat mesin pencetak, alat tulis dan lain-lain untuk kegunaan peribadi.

Sebanyak 37.3% pula beranggapan tuntutan palsu bagi tugas luar adalah tidak salah, contohnya mengemukakan bil penginapan walaupun pihak penganjur sudah menyediakannya.

Anis berkata, 20.6% responden tidak melihat isu untuk seseorang terlibat dalam proses pelantikan ahli keluarga untuk mengisi jawatan kosong di sesebuah jabatan.

Menurutnya, hasil kajian itu jika dijadikan kayu ukur, memerlukan semakan semula nilai dan apa yang disemai di kalangan mereka.

“Mereka seperti orang yang berjaya melalui jalan yang salah,” katanya yang khuatir kerana golongan ini akan memasuki alam pekerjaan, seterusnya menjadi pemimpin.

Beliau mempersoalkan bagaimana hasil kajian dari golongan bukan mahasiswa, jika hasil kajian daripada mereka yang terpelajar begitu mengecewakan.

“Penemuan hasil kajian ini tidak harus dipandang remeh dan perlu diberi perhatian sewajarnya,” kata beliau.

Sumber :- FMT 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI