Nama Cikgu Fadli Salleh hangat diperkatakan oleh warganet sejak semalam setelah guru subjek Matematik itu mendakwa akan dikenakan tindakan buang kerja atau diturunkan pangkat kerana menyuarakan isu membabitkan sistem pendidikan, beg sekolah, silibus subjek, masa belajar dan bilangan murid di dalam kelas.

Menerusi sesi langsung di akaun Facebook miliknya, guru Sekolah Kebangsaan (1) Gombak, Selangor itu berkongsi dua surat tindakan tatatertib daripada Kementerian Pendidikan (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) yang diterimanya.

Susulan aduan yang dilontarkan oleh Cikgu Fadli itu tular di internet, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pantas menjadi mangsa kecaman dan sindiran warganet terutamanya daripada pihak guru dan ibu bapa yang turut tidak berpuas hati dengan beberapa isu menyelebungi pendidikan negara seperti yang diutarakan guru tersebut.

Malah, mereka berpendapat guru itu tidak melakukan sebarang kesalahan displin atau menghadapi masalah dengan ibu bapa murid.

Demi menyatakan sokongan mereka, warganet juga telah melancarkan petisyen berjudul ‘Tuntut Keadilan Untuk Cikgu Fadli Salleh’ sejak semalam menerusi laman sesawang change.org dan setakat kini telah menerima lebih daripada 20,000 tandatangan serta turut dikongsi oleh platform sistemguruonline.my.

Akibat pergerakan warganet ini, Cikgu Fadli telah menerima perhatian daripada individu penting negara termasuklah Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Pkharuddin Ghazali; Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin dan Perdana Menteri Sementara, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

IKLAN

Kata Pkharuddin dalam satu rakaman di Facebook lewat petang semalam, surat yang ditularkan itu hanyalah untuk memaklumkan bahawa dakwaan Cikgu Fadli telah diterima Lembaga Tatatertib pada 14 Oktober lalu. Pihaknya dijadualkan bersidang pada 17 Oktober (Isnin).

Manakala Dr Radzi pula menerusi akaun Twitter-nya Sabtu lalu berkata beliau, “Tertarik untuk tahu lebih lanjut perkara yang dibangkitkan Cikgu Fadli. Kalau Cikgu ada kelapangan masa, boleh kita berjumpa.”

Paling mengagumkan apabila isu ini mendapat perhatian Perdana Menteri Sementara Malaysia yang mengulas, “InsyaAllah apa yang digambar dalam surat itu tidak akan berlaku. InsyaAllah perkara yang positif akan dapat kita dengar esok selepas mesyuarat.”

Dalam pada itu, Cikgu Fadli mewakili Pegawai Pendidikan peringakt daerah dah negeri mahu KPM untuk sedia menerima teguran dan berubah menjadi lebih baik.

IKLAN

“Tak ada gunanya selamatkan kerjaya saya tanpa perubahan di peringkat Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia.

“Perlu ada perubahan dalam KPM, nun di pucuk kepimpinan di atas. Daripada Ketua Setiausaha Kementerian, KPPM sampai ke Pengarah Jabatan itu, ini dan sebagainya.

“Ketahuilah majoriti guru menyokong saya, cuma mereka tidak boleh bersuara. Banyak bahkan pegawai-pegawai di KPM, Putrajaya, JPN dan PPD pun ramai sokong saya.

“Tapi mereka terikat dengan peraturan akta penjawat awam,” katanya.

IKLAN

Sama-samalah kita nantikan intipati perjumpaan Lembaga Tatatertib pada hari ini.

SUMBER : (1) (2)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI