Ahad lalu telah berlangsungnya acara akhir Pertandingan Debat Diraja Antara Institut Pengajian Tinggi 2022 kategori Bahasa Melayu yang berlangsung di Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Terengganu.

Dalam pertandingan akhir kategori Bahasa Melayu, pasukan debat Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang bertindak sebagai kerajaan telah menentang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang duduk di kerusi pembangkang.

Dengan usul Dewan Ini Akan Memperkenalkan Sistem Parlimen Penggal Tetap Di Malaysia, pasukan UIAM memberikan hujah yang mampan sekaligus menarik perhatian para juri. Mereka menempah tiket kejuaraan sekaligus mencipta hatrik kemenangan.

Dua Tahun Berturut-Turut Bergelar Pendebat Terbaik, Muhammad Ilham Hafiz Azmi Cemerlang Bersama Pasukan Debat UIAM

Sebelum ini, UIAM telah memenangi pertandingan ini bagi tahun 2019 dan 2021, tahun 2020 pertandingan tidak diadakan dek kerana pandemik Covid-19.

IKLAN

Menarik perhatian REMAJA sepanjang debat ini berlangsung adalah kepetahan dan kecerdasan Muhammad Ilham Hafiz Azmi yang berjaya menggondol anugerah Pendebat Terbaik peringkat akhir dan keseluruhan bagi kategori Bahasa Melayu.

ARTIKEL BERKAITAN: Pelajar SM Teknik Tuanku Jaafar Dinobatkan Sebagai Juara Pertandingan Pengucapan Awam Saya #RemajaMalaysia

Untuk pengetahuan pembaca REMAJA, jejaka berusia 22 tahun yang merupakan pelajar jurusan Undang-Undang di Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Laws UIAM mencipta sejarah apabila dua tahun berturut-turut dinobatkan sebagai pendebat terbaik.

IKLAN

Seiring dengan kemenangannya, Ilham Hafiz menerima hadiah wang tunai bernilai RM1000 dan juga piala iringan. Manakala pasukan debat UIAM pula membawa pulang wang tunai bernilai RM5000 berserta piala iringan.

Dua Tahun Berturut-Turut Bergelar Pendebat Terbaik, Muhammad Ilham Hafiz Azmi Cemerlang Bersama Pasukan Debat UIAM

Selain Ilham Hafiz, pasukan debat Bahasa Melayu UIAM dibarisi oleh Nur Syahirah Balqis Binti Shahrulnizam, Muhammad Luqman Ismail Zawawi dan Muhammad ‘Aqil Mujahid Mukhtar.

IKLAN

Pada majlis penutupan tersebut, Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah berkenan mencemar duli menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Pertandingan Debat Diraja Antara Institut Pengajian Tinggi  telah diadakan sejak tahun 1995 kira-kira 27 tahun yang lalu dengan format ala parlimen.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI