Datuk Seri Najib Razak showing his ‘Malu Apa Bossku’ stickers during his campaigning for Semenyih by-election at Tesco Bandar Bukit Mahkota. NORAFIFI EHSAN / The Star

Ada kala kita perlu menerima beberapa cadangan orang lain. Tidak kira sama ada cadangan itu bernas atau tidak tetapi untuk menjadi pemimpin yang adil, semua cadangan harus didengari dan diperhalusi.

Tapi rasanya di saat semakin ramai rakyat terjejas akibat pandemik COVID-19 terutama bagi individu yang dibuang kerja, rasanya cadangan dari bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang memberikan cadangan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membenarkan pekerja yang terjejas akibat pandemik ini membuat pengeluaran secara one off sebanyak RM10,000 dirasakan amat wajar. Lebih menambah baik, tidak sampai satu jam memuat naik idea ini, lebih 1.3 k netizen menyatakan ia satu cadangan amat baik untuk menjaga kebajikan rakyat.

Bacalah apa saranan Datuk Seri Najib dalam hal ini.

Semasa krisis Covid mula melanda, saya pernah cadangkan kerajaan benarkan pencarum keluarkan duit dari akaun 2 KWSP sebagai salah satu usaha membantu rakyat dan merancakkan ekonomi tempatan semasa Covid.

IKLAN

Masa itu, kerajaan telah sambut dan melaksanakannya sebagai program i-Lestari dalam pakej Prihatin.

Kini ada banyak permintaan untuk kerajaan membenarkan keluaran "one-off" sehingga RM10,000 dari akaun 1 KWSP bagi kegunaan mendesak.

Saya rasa permohonan ini boleh dipertimbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarum semula pengeluaran "one-off" ini dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi memulih – tidak termasuk caruman bulanan biasa.

IKLAN

Namun, saya nak nasihatkan bahawa dividen KWSP biasanya lebih tinggi berbanding kadar faedah simpanan bank dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua kita selepas bersara.

Sebab itu, jangan membuat pengeluaran KWSP jika tiada kegunaan mendesak.

IKLAN

NOTA: Saya cadangkan syarat aku janji bukan sebab mahu pencarum bayar balik seperti pinjaman tetapi niat ialah untuk menggalakkan pencarum lebihkan simpanan usia tua sebab dividen KWSP lebih tinggi.

Jika tak dapat bayar balik dalam masa 2 tahun, tiada penalti dan KWSP tak boleh buat apa-apa. Cuma untuk memperingatkan pencarum bahawa simpanan dalam KWSP adalah penting dan akhirnya akan menguntungkan pencarum.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI