DIY Paper Bag Guna Surat Khabar Lama, Lebih Murah Dan Style

Selalu kalau nak bagi hadiah dekat orang, mesti kita beli pembalut hadiah atau nak senang, cari je paper bag yang dah siap jual.

Tapi kalau nak lebih murah dan menjimatkan, apa yang korang boleh buat adalah ambil saja surat khabar lama, then buat paper bag sendiri.

Nak buat pun bukan susah sangat. Jom kita tengok tutorial ni sat. Confirm korang boleh ikut.

IKLAN

Bahan-bahan:

– Surat khabar

Tape

– Gunting

Cara membuat:

1. Lipat surat khabar kepada dua bahagian, tapi tinggalkan sedikit seperti dalam gambar

2. Lipat pula bahagian kecil surat khabar tersebut

3. Kemudian, tampal bahagian tersebut dengan tape

IKLAN

4. Kenal pasti point A dan point B seperti yang telah dilukis pada gambar

5. Lipat seperti berikut untuk dapatkan point C dan point D

6. Selepas itu, lipatkan point A kepada point C dan point B kepada point D. Lipat dengan kemas

7. Kertas tersebut akan jadi seperti ini

8. Pada penghujung kertas, lipatkan sedikit dan tampal dengan tape

9. Pasti kan ia jadi seperti ini

10. Kemudian, bahagian tepi dibuka

11. Jadikan kertas tersebut seperti ini untuk dijadikan beg

12. Siap!

Mudah je kan? Walaupun hanya menggunakan surat khabar lama, tapi nampak style juga paper bag ni. Kalau korang nak buat sebagai goodie bag untuk majlis kahwin pun macam onz je!

Paling penting murah dan jimat kan?

Kredit: Eyqa Ley