Kredit Foto : Universal Music Malaysia

 

Jika penulis perlu menamakan satu band yang bekerja keras dan teliti dalam pembikinan muzik mereka, mungkin LANY ialah band yang korang cari.

Tiga buah album LANY terdahulu iaitu LANY, Malibu Nights dan Mama’s Boy telah menampakkan betapa mereka tidak takut untuk mencuba sesuatu yang baharu. Selagi boleh, mereka ingin mencipta sesuatu yang lebih besar, lebih menarik, lebih ‘di luar kotak’ dan berlainan dengan band lain.

Ternyata, percubaan tersebut berjaya melonjakkan nama LANY yang dianggotai oleh Paul Klein, Jake Goss dan Les Priest ini hingga dikenali di seluruh dunia.

Album LANY ‘gg bb xx’ Akan Popular Sebagai Lagu Latar Di Media Sosial
Kredit Foto : Universal Music Malaysia

Selepas album pertama berjudul LANY mencipta fenomena pada tahun 2017 sehingga mereka berjaya mengadakan konsert ‘sold-out’, menjadi penghibur utama di festival muzik dan menarik 3.5 bilion strim secara maya, ramai tertanya-tanya apa lagi yang boleh LANY lakukan dan buktikan?

LANY dianggap sebagai band baharu yang ‘terlalu pantas’ mendaki carta populariti dan kejayaan, apa mungkin pendakian awal itu akan menyebabkan mereka pantas terjunam ke bawah juga?

Well, well.. tidak sama sekali.

LANY kini kembali dengan album keempat berjudul gg bb xx selepas muncul dengan Mama’s Boy; JUGA pada tahun ini.

Album LANY ‘gg bb xx’ Akan Popular Sebagai Lagu Latar Di Media Sosial
Kredit Foto : Universal Music Malaysia

gg bb xx mengajak peminat LANY untuk kembali semula ke muzik serta penceritaan asal-usul mereka sebagai sebuah band yang dibentuk daripada gabungan pengaruh kota Los Angeles dan New York.

IKLAN

[Dari situlah mereka mendapat nama LANY guys, Los Angelas dan New York – Boom..]

Kata Paul, “Kami membawa peminat sama-sama pulang ke tempat asal kami, kami tunjukkan apa yang telah kami tinggalkan dahulu dan sebab mengapa kami tinggalkannya.”

Dalam masa lima tahun, dalam diam LANY telah mengeluarkan empat album. Nampak macam sekejap, namun perjalanan ini telah mengajar LANY banyak perkara dalam mengejar impian mereka untuk memainkan muzik agar ia dapat didengari di seluruh dunia.

Sentimen itu jelas dirasai dalam trek seperti Up To Me di mana liriknya berbunyi, “Have you heard they’re playing LANY on the radio?”. Ia diinspirasikan daripada mesej yang diterima oleh Paul sendiri pada tahun 2021 apabila mendapat tahu lagu mereka dimainkan di lokasi yang tidak pernah mengetahui kewujudan LANY sebelum ini.

IKLAN

“..I’m not where I want to be. But I’m getting somewhere..”

Somewhere

Menerusi gg bb xx juga, LANY tidak lagi ingin berada di takuk yang sama. “Satu hari nanti, kita akan merasakan bahawa kita tidak lagi perlukan ‘approval’ atau kasih sayang daripada orang lain untuk mengasihi diri sendiri serta merasa bangga terhadap diri sendiri. Kami masih belajar, tapi kami yakin akan sampai ke tahap itu satu hari nanti.”

*

Album LANY ‘gg bb xx’ Akan Popular Sebagai Lagu Latar Di Media Sosial
Kredit Foto : Universal Music Malaysia

Jika penulis harus memilih satu trek kegemaran daripada album ini, agak sukar sebenarnya untuk berbuat sedemikian. Bukannya kerana gg bb xx ialah sebuah album yang terlalu bagus dengan banyak trek menarik dan ia juga bukanlah sebuah album yang teruk.

gg bb xx terasa seperti sebuah album yang sedap didengar semasa korang sedang memandu atau sebagai sebuah playlist muzik latar pada setiap hari. Hampir kesemua treknya kedengaran – err, sama. It is not exactly a smash-hit-in-you-face type of album, nor is it a bad album per se.

IKLAN

gg bb xx masih menggunakan kelebihan identiti muzik LANY yang berjaya menjadikan salah sebuah band paling digemari sekarang – contohnya seperti pengalaman ‘dating’ di Los Angelas, kisah putus cinta, kembali bertaut semula, merindui bekas kekasih dan menemui kekasih baharu.

Rata-rata peminat LANY yang terdiri daripada kelompok remaja seperti korang pasti boleh ‘relate’ dengan mesej yang ingin disampaikan.

Album LANY ‘gg bb xx’ Akan Popular Sebagai Lagu Latar Di Media Sosial
Kredit Foto : Universal Music Malaysia

Cuma, penulis inginkan mesej yang lebih berat daripada LANY.

Mungkin itu adalah satu permintaan yang tidak munasabah buat masa ini memandangkan LANY baru berada dalam industri seni selama 4 tahun dan tidak mempunyai waktu mencukupi untuk mencipta sesuatu yang berbeza berbending album Malibu’s Night dalam tempoh yang singkat.

[gg bb xx mengingatkan penulis kepada bagaimana Ariana Grande sendiri bergelut untuk menemui muzik berbeza dalam album Positions yang diterbitkan hanya beberapa bulan selepas album Thank You, Next. But that is for a whole new conversation.]

Apapun, gg bb xx sememangnya ‘in’ dengan trend muzik terkini dan akan diminati ramai. Ia catchy, ia cute, ia mempunyai elemen orkestra untuk menjadikannya dramatik semasa korang khusyuk mendengarkannya. gg bb xx juga pasti popular di platform media sosial seperti TikTok dan Instagram sebagai muzik latar.

Penulis tidak akan jemu mendengar gg bb xx. Cuma sebagai seorang peminat LANY yang telah mengikuti perjalanan muzik band ini sejak album pertamanya, penulis mengharapkan agar LANY benar-benar mengambil masa yang cukup sebelum muncul dengan album kelima mereka kelak.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI