Pihak Disney hari ini telah menidakkan semua berita palsu dan spekulasi yang hadir daripada portal Malaysia yang melaporkan perancangan syarikat itu untuk membina taman tema Disneyland pertama Asia Tenggaa di Melaka.

Semalam, portal di Malaysia telah mengejutkan warganet dengan perkhabaran kononnya Melaka akan memiliki Disneyland menjelang tahun 2027. Ia khabarnya akan dibina di sebidang tanah di Jasin, Melaka pada keluasan 80.9 hektar.

Laporan tersebut juga memetik kata-kata Pengerusi Jawatankuasa Warisan dan Kebudayaan Negeri Melaka, Datuk Muhammad Jailani Khamis yang berkongsi mengenai perancangan Melaka untuk membina Disneyland dengan kos sekitara RM2 bilion (kira-kira USD602.9 juta).

Ia  sekaligus menjadikan Malaysia sebagai negara keempat di benua Asia yang memiliki Disneyland selepas China, Jepun dan Hong Kong.

DISNEY: Laporan Melaka Akan Miliki Disneyland Menjelang 2027 PALSU!
Istana Sleeping Beauty di Disneyland Hong Kong diinspirasikan daripada binaan istana Disneyland Resort pertama di California.

Bagaimanapun, perkhabaran tersebut telah ditepis oleh pihak Disney pada hari ini setelah mereka diajukan mengenai perancangan tersebut oleh wartawan Southeast Asia CNN, Heather Chen.

IKLAN

Menerusi satu ciapan, Chen melaporkan bahawa berita tersebut, “Tidak benar. Ia sekadar berita palsu dan spekulasi semata-mata.”

Chen juga bertindak untuk memadamkan ciapan semula (repost) yang dimuat naik olehnya daripada laporan NST yang mengatakan Disney City akan dibina di Jasin; setelah dia diminta untuk berbuat sedemikian oleh Disney.

IKLAN

Well, tidak mustahil untuk Melaka memiliki taman tema sebesar Disneyland memandangkan EXCO Melaka sememangnya ingin  merealisasikan perancangan itu. Cuma, ia bukanlah taman tema Disneyland yang diharap-harapkan.

Terdahulu, REMAJA pernah melaporkan mengenai perancangan negeri Melaka bagi memiliki taman tema bertaraf dunia dalam tempoh empat tahun dari sekarang.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Melaka Tunggu 4 Tahun Lagi Untuk Ada Taman Tema Bertaraf Dunia – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN