Saban tahun, mesti korang selalu je dengar tentang masalah kewangan yang melanda universiti tempatan, kan?

 

Penulis sendiri tertanya-tanya, universiti tempatan memang sentiasa ‘sengkek’ duit ke walaupun nama sudah terbilang di peringkat dalam negara dan antarabangsa?

Malangnya, ya. 

Disebabkan itulah, Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik semalam mengumumkan cara untuk mengatasi masalah ini, iaitu dengan menjual nombor pendaftaran kenderaan (nombor plat) edisi istimewa kepada alumni universiti tempatan yang terlibat.

Menurut laporan dari Berita Harian, Kementerian Pengangkutan juga telah bersetuju dengan cadangan tersebut. Menerusi kenyataan menterinya, Anthony Loke, cadangan itu diluluskan demi memberi peluanh kepada Universiti untuk mengaut dana bagi pelan penyelidikan dan pembangunan institusi.

Iyalah, kalau nombor kenderaan yang ‘cantik’, ia selalu boleh mencecah hingga ke enam angka jika dibida!

IKLAN

 

[UPDATED] Demi Duit, Universiti Akan Menjual Nombor Plat Istimewa Kepada Alumni
Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik.

 

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik pula berkata, “Dengan kerjasama di antara JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) dengan pihak universiti, kami akan cuba untuk mengisukan idea menjual nombor plat ini.

“Contohnya, untuk bekas pelajar UM (Universiti Malaya), kita boleh menjual nombor UM1000, atau UM2322. Jadi, separuh hasil jualan nombor itu pergi ke JPJ dan separuh lagi kepada universiti,” kata beliau.

IKLAN

 

[UPDATED] Demi Duit, Universiti Akan Menjual Nombor Plat Istimewa Kepada Alumni
Universiti Islam Antarabangsa = U1AM 2020?

 

Dr. Maszlee juga mengajak agar para alumni menunjukkan sokongan terhadap universiti masing-masing dengan mendapatkan nombor plat edisi istimewa ini. Come on, siapa lagi nak support kalau bukan bekas pelajar sendiri?

IKLAN

*

Bagi yang berminat, pihak kerajaan  bersetuju menurunkan harga permohonan nombor plat khas dari RM1 juta kepada RM500,000 sahaja.

Kelonggaran yang diberikan selama tiga tahun ini membolehkan pihak universiti menawarkan nombor plat secara tender atau bidaan.

*

Sebelum ini korang selalu lekat sticker je kan dekat cermin belakang kereta. ‘Up’ kan lah sikit dengan menukar nombor plat.

Cer komen, apa nombor plat pilihan masing-masing?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI