Baru-baru ini, kerajaan Malaysia telah melaksanakan pemberian vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun bermula Februari ini.

“Demi Allah…,” Jururawat Suntik Dos Vaksin Anak KJ Jelas Perkara Sebenar

Malah, anak bongsu kepada Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, Raif yang berumur 6 tahun telah pun selamat menerima vaksinasi dos pertama di World Trade Centre (WTC).

ARTIKEL BERKAITAN : KJ Kongsi Video Anak Bongsu Terima Suntikan Pertama Vaksin

Namun, muncul pula netizen yang menyatakan anak KJ hanya diberikan suntikan kosong dan angin oleh jururawat yang bertugas ketika itu.

IKLAN

Menerusi video yang dimuat naik pada Facebook Kementerian Kesihatan, wanita tersebut menjelaskan, dia sudah melakukan prosedur yang betul sepanjang pemberian vaksin Covid-19 itu menerusi Program Vaksinasi Covid-19 Kanak-Kanak (PICKids).

“Demi Allah saya tak ada langsung keluarkan apa-apa vaksin, yang tak masuk pada badan budak-budak,” itu penjelasan jururawat yang memberi suntikan dos vaksin Covid-19 kepada anak bongsu Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

 

IKLAN

“Saya melakukan prosedur sama kepada ibu bapa lain iaitu saya ambil vaksin dan tunjukkan jenisnya, saya tunjuk cara saya keluarkan vaksin itu dari botol, saya tunjuk kuantitinya dan kemudian diberikan kepada kanak-kanak.

“Ibu bapa juga nampak dan bersetuju dengan dos yang digunakan. Disebabkan kita berdepan dengan kanak-kanak, kita tahu kebimbangan mereka pada jarum, jadi saya berinteraksi dengan mereka sebagai situasi menang-menang iaitu saya boleh cucuk dia dan dia pun tak takut pada saya,” katanya.

Jururawat yang tidak didedahkan namanya itu memohon agar orang ramai tidak membuat spekulasi berkaitan perkara tersebut.

IKLAN

Tak baiklah, fitnah-fitnah orang.

BACA LAGI : Main Kutu Cara Selamat, Guna Akaun Bank Sendiri Tolak Duit Setiap Bulan

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.