Tiada apa yang mustahil dalam hidup ini.

Bukan mudah untuk bergelar pereka fesyen yang berjaya kerana kerjaya tersebut tidak hanya berbekalkan glamor semata-mata. Tambahan lagi, mereka yang berjaya dalam kerjaya ini terpaksa bekerja keras, sabar, tabah, berpengetahuan luas dan mempunyai kefahaman yang mendalam tentang bagaimana industri itu berkembang serta bergerak. Trend hari ini mungkin tidak bernilai esok.

ARTIKEL BERKAITAN: Anak Malaysia Harumkan Nama Negara Di Persada Dunia. Cipta Rekod Baharu

Dari Graduan Kejuruteraan, Lelaki Ini Kini Pereka Fesyen Berjaya

Bagitu juga yang dilalui oleh anak muda bernama Muhd Ridduan Al Bukhari atau lebih mesra dikenali sebagai Duan ini.  Pernah melalui kegagalan dalam perniagaan ternakan keli dan cacing, namun itu semua tidak mematahkan semangatnya. Lantas, terus bangkit membina jenamanya sendiri.

Menurut laporan SinarPlus, bekas graduan jurusan kejuruteraan mekanikal ini lari dari apa yang dibelajar dan mahu bergelar seorang pereka fesyen. Kata anak jati Klang itu, dunia fesyen dan pembikinan baju sebenarnya terlalu dekat dengan jiwanya.

Boleh jadi disebabkan pendedahan sejak kecil oleh ibu tersayang yang juga tukang jahit membuatkan beliau lebih mengimpikan profesion tersebut.

Masakan tidak, seawal usia 10 tahun, Duan sudah memiliki kemahiran jahitan tangan seperti silang pangkah, sembat, jelujur halus dan banyak lagi.

IKLAN

“Semua teknik itu emak yang ajar. Sebabnya kalau banyak sangat tempahan terutama pada musim raya, saya akan bantu siapkan part yang mudah.

“Nak kata dulu saya suka menjahit tak juga tapi minat itu ada. Cuma masa itu, saya tak terfikir nak jadikan ia sebagai kerjaya,” katanya akhirnya membina jenama House of Duan Buhari.

DUGAAN

Menceritakan lebih lanjut tentang House Of Duan, lelaki itu berkata, beliau memfokuskan tempahan busana pelbagai desain bertaraf eksklusif, pernikahan dan perkahwinan.

Dari Graduan Kejuruteraan, Lelaki Ini Kini Pereka Fesyen Berjaya

IKLAN

“Antara tempahan yang paling saya susah nak buat ialah baju seorang VVIP yang menggunakan fabrik yang mahal. Kena buat dengan penuh berhati-hati.

“Dua minggu saya siapkan tempahan tersebut dengan penuh teliti dan itulah tempoh paling lama sepanjang pembikinan baju,” ungkapnya sambil memberitahu, pengalaman sebagai pereka fesyen sejak tahun 2014 membuatkan beliau berupaya menyiapkan tempahan mematuhi waktu yang ditetapkan.

Sentuhan Pakaian Selebriti Popular

Pencapaian terbaik yang pernah dicapai lelaki itu adalah mereka pakaian Datuk Seri Vida untuk diperagakan sempena sebuah rancangan hiburan realiti terkenal. Selain itu, antara artis yang pernah mendapat sentuhan beliau ialah Syura, Shiha Zikir, Elly Mazlein dan ramai lagi.

IKLAN

Dari Graduan Kejuruteraan, Lelaki Ini Kini Pereka Fesyen Berjaya

Sebelum menutup perbualan, Duan sempat berpesan kepada anak muda yang ingin menceburi bidang seni reka fesyen dinasihatkan supaya jangan putus asa.

“Anda perlu ada minat yang mendalam selain kreatif menghasilkan signatur rekaan tersendiri. Itulah yang membuatkan anda lain daripada lain,” katanya.

BACA LAGI : Kelahiran Menurun, China Beri Cuti Kahwin 30 Hari Dengan Gaji Penuh

Sumber Gambar : Sinar Plus

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.