Foto: Healthline

Isu kemiskinan haid dan pemberian tuala wanita secara percuma nampaknya menjadi topik perbualan hangat masyarakat kita di media sosial kerana ada segelintir individu yang memandang ringan akan masalah ini.

Menerusi kenyataan yang telah dibuat oleh Ketua Pejuanita Muda Malaysia, Dr. Nurul Ashikin Mabahwi, ada kalangan wanita yang sanggup hamil semata-mata tidak mahu keluar haid kerana tak mampu untuk membeli tuala wanita. Oleh yang demikian, beliau menegakkan isu ini agar diberi perhatian yang lebih daripada kementerian bagi membantu golongan wanita yang tidak berkemampuan.

@dr.nurulashikin Betul ke mengandung untuk elak beli pad?? #PeriodPoverty #KemiskinanHaid #PejuanitaMuda #Pejuang #KekalBerprinsip #fyp #KedaulatanPerempuan ♬ original sound – Dr Nurul Ashikin

Namun begitu, kenyataannya itu turut mendapat reaksi negatif kerana menyifatkan harga tuala wanita tidaklah terlalu mahal untuk dibeli.

Walau bagaimanapun, Dr Nurul Ashikin menyangkal dakwaan itu dan menjelaskan bahawa terdapat banyak negara yang memberikan kemudahan tuala wanita percuma atas faktor masyarakat yang tidak berkemampuan.

BACA: “Sanggup Hamil Demi Elak Period”, Isu Kemiskinan Haid Benar-Benar Berlaku Di Negara Kita

Jom kita lihat antara 20 tempat di luar negara yang kerajaannya memberikan kemudahan tuala wanita secara percuma.

1. Scotland

Scotland menjadi negara pertama yang menyediakan tampon dan tuala wanita kepada sesiapa sahaja yang memerlukannya pada November 2020. Orang yang datang haid boleh mengakses produk haid di pusat komuniti, kelab belia dan farmasi.

2. New Zealand

Perdana Menteri Jacinda Ardern mengumumkan pada Februari 2021 bahawa semua sekolah di negara ini akan mula menyediakan tampon dan pad percuma pada bulan Jun. Langkah itu adalah percubaan untuk meningkatkan kehadiran sekolah dan menangani kemiskinan secara langsung.

20 Tempat Di Luar Negara Yang Menyediakan Produk Haid Secara Percuma
Foto: Cleveland Clinic Health Essentials

3. New South Wales 4. Victoria (Australia)

Pada 2018, kerajaan Australia mengumumkan rancangan untuk menyediakan pad dan tampon percuma di semua sekolah awam. Victoria menjadi negeri Australia pertama yang melaksanakan skim itu pada 2020.

IKLAN

Kementerian pendidikan berkata undang-undang itu akan menjadikan sekolah lebih inklusif dan membantu memecahkan stigma tentang haid. New South Wales mengikutinya dan melancarkan percubaan di negeri ini pada Mac 2021 untuk menguji cara paling berkesan untuk melancarkan produk haid percuma di sekolah.

5. Illinois 6. Washington; 7. New York; 8. New Hampshire; 9. Virginia (United States)

New York City mula meluluskan undang-undang untuk menyediakan tampon dan pad percuma di sekolah awam pada 2016, tetapi seluruh negeri tidak mengikutinya sehingga 2018. Ahli Dewan Undangan Negeri Linda Rosenthal memperjuangkan rang undang-undang itu.

Diilhamkan oleh sejarah kemiskinan, graduan sekolah menengah Caroline Dillon membantu menulis Rang Undang-undang Senat 142 bersama Senator Martha Hennessey. Rang undang-undang itu menjadi undang-undang pada 2019.

20 Tempat Di Luar Negara Yang Menyediakan Produk Haid Secara Percuma
Foto: Global Citizen (Gambar hiasan)

Beberapa negeri lain mengambil inisiatif sendiri pada tahun 2021. Senat Virginia sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang 232 pada Januari 2020, yang memerlukan sekolah kmenyediakan produk period secara percuma di bilik mandi. Walaupun produk haid sentiasa tersedia di pejabat jururawat sekolah, undang-undang baharu itu bertujuan untuk menjadikannya lebih mudah untuk diakses.

10. Île-de-France, Perancis

Rantau Île-de-France Perancis mula mengedarkan produk haid organik percuma di sekolah menengah pada September 2020. Tidak lama kemudian, pada Februari 2021, universiti Perancis telah diarahkan untuk memasang dispenser tampon dan pad percuma berikutan komitmen semula kepada inisiatif oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Disember 2020.

IKLAN

11. Kenya

Selepas menjadi negara pertama di seluruh dunia yang menghapuskan “cukai tampon,” kerajaan Kenya mula mengedarkan tuala wanita percuma kepada kanak-kanak perempuan di sekolah awam pada April 2018. Keputusan untuk menyokong usaha itu dibuat selepas dua tahun perbahasan parlimen mengenai isu tersebut.

12. Afrika Selatan

Global Citizens mula menyeru kerajaan Afrika Selatan untuk menangani kemiskinan tempoh pada Ogos 2018 dan mengambil lebih daripada 136,000 tindakan sebagai sebahagian daripada kempen tersebut.

Menjelang Oktober 2018, Menteri Kewangan Mboweni menghapuskan cukai tampon dan komited untuk menyediakan produk tempoh percuma di sekolah. Beberapa wilayah telah menyediakan pad percuma kepada pelajar.

20 Tempat Di Luar Negara Yang Menyediakan Produk Haid Secara Percuma
Foto: Medical News Today

13. Botswana

Semua pelajar perempuan di sekolah layak menerima tuala wanita percuma pada Ogos 2017. Parlimen negara itu mengambil tindakan berikutan kempen “Memastikan Maruah Wanita”, yang diasaskan pada 2015.

14. Seoul, Korea Selatan

Korea Selatan melancarkan program perintis pada Oktober 2018 untuk menguji pengedaran produk haid percuma di 10 tempat awam. Walaupun wanita di Korea Selata diberikan cuti haid di tempat kerja sejak tahun 2001, namun kerajaan tidak memperkenalkan program ini sehingga dokumentari Insole Girls memaparkan tentang kemiskinan haid dan mencetuskan reaksi ramai.

IKLAN

15. Uganda

Presiden Uganda Yoweri Museveni pernah berjanji untuk menyediakan tuala wanita percuma di sekolah-sekolah seluruh negara pada 2016 tetapi mencetuskan bantahan kerana tidak mengikutinya. Untuk mengisi jurang itu, kerajaan Uganda bekerjasama dengan “Keep a Girl In School Initiative” Palang Merah Uganda dan syarikat tuala wanita boleh guna semula AFRIpads untuk mengedarkan produk tempoh percuma di sekolah.

16. Zambia

Pada tahun 2017, kerajaan Zambia telah mengumumkan bahawa mereka akan mengedarkan tuala wanita percuma kepada kanak-kanak perempuan di luar bandar dan komuniti yang kurang mendapat perhatian. Pelan itu telah dilaksanakan pada 2019 dan pendidik di wilayah luar bandar Lusaka melaporkan kehadiran pelajar di sekolah bertambah baik sejak usaha itu berkuatkuasa.

17. British Columbia; 18. Ontario; 19. Nova Scotia; 20. Prince Edward Island (Kanada)

Lembaga pendidikan British Columbia mula mewajibkan sekolah menyediakan produk haid kepada semua pelajar pada 2019, menjadikannya wilayah pertama yang melaksanakan peraturan sedemikian.

Kerajaan Kanada juga memulakan usaha untuk menjadikan produk haid percuma di tempat kerja persekutuan, tetapi ia masih dalam pertimbangan.

20 Tempat Di Luar Negara Yang Menyediakan Produk Haid Secara Percuma
Foto: Healthline

Nampaknya usaha mengagihkan tuala wanita secara percuma telah banyak dilakukan oleh negara-negara luar bagi membantu masyarakat menangani isu kemiskinan haid ini. Sekiranya kita mampu, janganlah memandang remeh akan isu ini kerana sebenarnya masih ramai masyrakat Malaysia yang tidak mampu untuk membeli tuala wanita ketika datang haid.

Semoga selepas ini kerajaan memandang serius akan masalah kemiskinan haid yang berlaku di negara kita.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI