Rakyat Malaysia pasti amat sinonim dengan The Chicken Rice Shop (TCRS), lagunya yang melatari setiap iklan yang disiarkan pasti terngiang-ngiang di benak kepala. Restoran ini sentiasa menjadi tumpuan ramai terutamanya ketika makan tengah hari dan malam.

Diasaskan oleh dua warga Malaysia yang merupakan duo ibu dan anak, Gaik Wong dan Wong Kah Lin, restoran ini dibuka kepada umum pada tahun 2000. Mengambil pendekatan menyediakan makanan halal yang boleh dinikmati semua rakyat Malaysia, The Chicken Rice Shop pantas menjadi pilihan ramai.

Tahukah Anda? Restoran Nasi Ayam Halal Popular Ini Dijual Pada Harga RM220 Juta Kepada Syarikat Jepun
Puan Gaik Wong

Gaik Wong bukanlah orang calang-calang dalam dunia makanan segera, dia sebelum ini sudah bekerja selama 20 tahun bersama KFC Malaysia sejak jenama tersebut dibawa masuk ke negara ini. Kemudiannya dia turut menjadi konsultan kepada restoran terkenal iaitu Esquire Kitchen.

Dengan segala hubungan yang dimiliki dengan pembekal dan terutamanya memahami konsep makanan halal, dia memutuskan untuk memiliki restorannya sendiri. Melihat kepada kebanyakan restoran yang menyediakan menu nasi ayam Hainan adalah tidak halal, dia tekad memajukan sebuah jenama nasi ayam Hainan yang halal dan boleh dinikmati ramai.

IKLAN

Tahukah Anda? Restoran Nasi Ayam Halal Popular Ini Dijual Pada Harga RM220 Juta Kepada Syarikat Jepun

Kejayaan yang dimiliki bukan calang-calang, rangkaian restoran ini memiliki lebih 100 cawangan! Namun tahukah anda, kira-kira empat tahun lalu rangkaian restoran ini sudahpun di jual kepada syarikat jepun dengan harga yang sungguh lumayan!

Menurut laporan Reuters yang mendapat sumber dari individu yang terlibat dengan penjanjian tersebut, Pengendali restoran Jepun Zensho Holdings Co Ltd bersetuju untuk membeli rangkaian The Chicken Rice Shop pada harga sekitar RM220 juta ($52.86 juta).

IKLAN

Hebat bukan!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

Sumber: Reuters, Sparrow Publishing House