Isu makanan halal sering mendapat perhatian dari masyarakat. Ini kerana setiap makanan yang dimakan akan menjadi darah daging pemakannya.

Dah Puas Makan Baru Tahu, Restoran Terkenal Di Ipoh Disahkan JAIPk Tiada Sijil Halal
Gambar Hiasan Via Pexels

Ipoh merupakan ibu negeri di Perak yang kaya dengan pelbagai tarikan dan ini termasuklah dengan tempat makan menarik. Sebut sahaja tempat makan apa yang dicari. Dari tempat sarapan pagi, makan tengah hari hinga la ke tengah malam, semuanya ada… rajin tak rajin je nak beratur menunggu untuk makan…yelah di zaman sekarang ni pantang viral sikit mesti beratur punya…hehehe

ARTIKEL BERKAITAN : Gadis Ini Kongsi Itinerari Lokasi Menarik Jika Korang Buat Trip Ke Ipoh-Cameron Highland

Mesti korang pun pernah bersarapan di Restoran New Hollywood kan? makanan yang berkonsepkan masyarakat cina.

Tapi guess what?

Baru-baru ini, Jabatan Agama Islam Perak atau JAIPk sekali lagi menegaskan bahawa restoran terkenal itu TIDAK MEMPUNYAI SIJIL HALAL!

Menerusi kenyataan di laman web rasminya yang dikemaskini pada 10 Disember 2021 — JAIPk mengesahkan bahawa restoran New Hollywood ini bukanlah pemegang sijil halal Malaysia.

IKLAN

Dah Puas Makan Baru Tahu, Restoran Terkenal Di Ipoh Disahkan JAIPk Tiada Sijil Halal

Oleh itu, JAIPk menasihati orang ramai agar sentiasa memastikan sesuatu premis itu mempunyai Sijil Pengesahan Halal terlebih dahulu dan jangan makan sekiranya berasa was-was.

“Jangan cepat terpengaruh dengan kehadiran ramai orang Islam ke kedai berkenaan jika masih tiada Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

“Ini kerana tanda HALAL sesebuah premis itu diperoleh jika operasi dan bahan makanan yang dijual adalah menepati syariat,” jelas JAIPk.

Dah Puas Makan Baru Tahu, Restoran Terkenal Di Ipoh Disahkan JAIPk Tiada Sijil Halal

IKLAN

Bagaimanapun, sebelum ini menerusi laporan The Star pemilik restoran ini ada memberitahu bahawa proses untuk mendapatkan sijil halal bukanlah mudah.

Jadi, bagi mengekalkan kredibiliti restorannya ini, pemilik restoran yang dikenali dengan nama Chan telah memastikan segala bahan masakan yang digunakan diperolehi daripada pembekal yang mempunyai sijil halal.

Premis atau produk makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia bukan sahaja dijamin halal malahan ianya toyyiban iaitu suci, bersih dan selamat serta mengikut garis panduan, standard, peraturan dan perundangan berkaitan halal yang telah ditetapkan di negara ini.

Dah Puas Makan Baru Tahu, Restoran Terkenal Di Ipoh Disahkan JAIPk Tiada Sijil Halal

IKLAN

Pengguna juga dinasihatkan agar lebih berwaspada sebelum menyebarkan sesuatu tular berkaitan isu halal yang tidak diketahui status kebenarannya dengan merujuk pihak berautoriti agar tidak terjebak ke kancah fitnah dan salah faham sesama ummah yang akan menjejaskan keharmonian negara.

Untuk mengetahui produk dan premis makanan yang memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia, sila layari Portal Halal Malaysia di www.halal.gov.my. Semakan juga boleh dilakukan melalui aplikasi telefon pintar Verify Halal.

ARTIKEL LAIN : Gara-Gara Gimik Terjun Seorang Lelaki, Tasik Cermin Ditutup Buat Sementara Waktu

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : JAIPk, The Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI