Sejak kebelakangan ini, pastinya korang perasan cuaca di negara kita terasa sangat panas dan bahang. Ya kebiasaannya bulan Ramadan dan puasa, Malaysia berada dalam ‘musim panas’ sehinggakan pada waktu malam ketika tidur pun kita berasa tidak selesa dengan cuaca yang agak bahang.

ARTIKEL BERKAITAN :Cuaca Panas Lit-Lit Buat Sakit Kepala? Ini 8 Tip Mudah Hilangkannya

Cuaca Panas ‘Lit-Lit’, MET Malaysia Beri Amaran Enam Kawasan Di Semenanjung.
Gambar hiasan

Terbaru, Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) mengeluarkan kenyataan mengenai enam kawasan di semenanjung Malaysia yang mencapai suhu maksimum harian antara 35 hingga 37 darjah Celcius.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan semalam, enam kawasan yang terlibat termasuklah Kubang Pasu, Sik, Lipis, Jerantut, Bentong dan Jempol.

Kesemua daerah ini berada pada Tahap 1 (Berjaga-jaga) dan fenomena ini dijangka berterusan berlaku selama tiga hari berturut-turut.

“Tahap Berjaga-Jaga: Suhu maksimum harian 35-37 darjah Celcius sekurang-kurangnya selama 3 hari berturut-turut,” maklum MET Malaysia.

IKLAN

Cuaca Panas ‘Lit-Lit’, MET Malaysia Beri Amaran Enam Kawasan Di Semenanjung.

Sementara itu, seluruh kawasan di Sabah dan Sarawak pula berada dalam pemantauan.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihat untuk tidak berada di kawasan terdedah bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini seperti strok haba.

IKLAN

Sebelum ini, MET Malaysia semalam melaporkan terdapat tiga kawasan di Semenanjung mengalami fenomena cuaca panas itu. Ia melibatkan kawasan Kubang Pasu, Sik dan Kuala Muda.

Waktu-waktu seperti ini, memang sebaiknya korang duduk sahaja di rumah jika tidak ada urusan penting di luar sana. Dalam keadaan cuaca panas sekarang ini, risau pula jika ada yang jatuh sakit raya. Jangan lupa banyakkan minum air kosong ya?

Stay safe guys!

IKLAN

BACA LAGI : Cuaca Panas Dan Gelombang Haba Sedang Melanda, Elak Risiko Strok Haba

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI