Mungkin ramai yang menganggap individu yang beragama Islam sukar menempa kejayaan di luar negara, terutamanya di negara yang didominasi oleh masyarakat bukan Islam.

Tambahan lagi bagi wanita yang berhijab.

ARTIKEL BERKAITAN : Dalam Sejarah, Saima Mohsin Wanita Muslim Pertama Jadi Peguam Besar Wilayah Amerika Syarikat

Namun, sebenarnya tanggapan ini tidak benar kerana terdapat banyak pengiktirafan antarabangsa yang telah meraikan individu Muslim berpengaruh dengan mengambil kira imej positif yang ditonjolkan.

#GirlPower: Wanita Islam Pertama Pakai Hijab Ketika Bertugas Di Mahkamah AS, Kenali Hakim Nadia Kahf
Nadia mengangkat sumpah

Terbaru , seorang peguam muslimah berjaya menjadi tumpuan dunia apabila beliau dilantik menjadi hakim memakai hijab pertama di Mahkamah Tinggi New Jersey, lapor media tempatan seperti dilaporkan Agensi.

Wanita yang dimaksudkan ialah Nadia Kahf, walaupun Nadia bukan wanita Islam pertama yang berkhidmat sebagai hakim negeri, beliau adalah yang pertama memakai tudung di kamar mahkamah.

IKLAN

Nadia yang merupakan lulusan undang-undang dan berasal dari Syria, mengangkat sumpah jawatan kelmarin dengan menggunakan kitab suci al-Quran, demikian menurut laman web berita tempatan, North Jersey.

#GirlPower: Wanita Islam Pertama Pakai Hijab Ketika Bertugas Di Mahkamah AS, Kenali Hakim Nadia Kahf

Wanita itu akan berkhidmat sebagai Hakim Mahkamah selepas Gabenor New Jersey, Phil Murphy mencalonkannya setahun lalu.

IKLAN

Sejak 2003, beliau telah menganggotai lembaga Majlis Perhubungan Amerika-Islam bahagian New Jersey iaitu sebuah pertubuhan hak-hak sivil Muslim di mana Nadia kini berkhidmat sebagai Pengerusi.

Beliau juga merupakan penasihat undang-undang kepada Wafa House iaitu sebuah agensi antikeganasan rumah tangga yang berpangkalan di bandar Clifton dan Nadia juga merupakan Pengerusi Pusat Islam Daerah Passaic.

Wah, hebatnya wanita ini…

IKLAN

BACA LAGI : 10 Individu Muslim Yang Diiktiraf Dunia, Bukti Islam Tidak Sekat Kejayaan

Sumber : (1)

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI