Wakil Malaysia ke pertandingan ratu cantik, Miss Grand International 2022 iaitu Charissa Chong dan pasukannya telah memilih Harimau Malaya : Ratu Rimba sebagai konsep untuk segmen kostum kebangsaan Malaysia yang akan berlangsung pada malam ini di Jakarta.

Menurut mereka, harimau lambang kegagahan, hati diri, tenaga, keunggulan, perlindungan, kecantikan dan sukar untuk diramalkan pergerakannya. Tak sabar nak lihat gambaran penuh kostum ini!

ARTIKEL BERKAITAN : Ratu Cantik Malaysia Angkut ‘7 Puteri’ Ulek Mayang Di Miss Grand International 2021 – REMAJA

Tahun lalu, Malaysia menerusi kostum Ulek Mayang telah memenangi kategori kostum kebangsaan terbaik pilihan juri. Agaknya kali ini, mampukah Malaysia mengulangi kejayaan tersebut?

Charissa Chong Jadi Jelmaan Harimau Malaya Di Miss Grand International 2022

REMAJA berkesempatan untuk menemubual pereka kostum kebangsaan Miss Grand Malaysia pada kali ini, Stevie Sebol mewakili Borneo Republic Malaysia Creations mengenai proses di sebalik pembikinan kostum serta cabaran yang dihadapi oleh mereka bersama Charissa bagi merealisasikan idea yang dicanang.

 

IKLAN

Berapa lamakah masa yang diambil oleh anda untuk menyiapkan kostum Harimau Malaya ini?

Steven Sebol (SS): Secara teknikalnya, masa yang diberi untuk keseluruhan pembikinan ini adalah selama tiga minggu saja sebelum Charissa berlepas ke Bali, Indonesia. Namun proses pembuatan kostum hanya memakan masa 14 hari sahaja setelah konsep dan idea dipersetujui.

Idea untuk mengetengahkan Harimau Malaya, haiwan ikonik Malaysia yang jumlahnya kian meruncing datang daripada Charissa sendiri. Dia rajin menghantarkan foto-foto serta video-video bersesuaian kepada kami sebagai inspirasi di sebalik kostum tersebut.

Charissa Chong Jadi Jelmaan Harimau Malaya Di Miss Grand International 2022

Sukarkah untuk proses logistik ke Indonesia?

SS: Kostum ini dibahagikan kepada bahagian yang perlu ‘dipasang siap’ dan sebahagian lagi boleh disarungkan dengan mudah oleh Charissa. Asalnya, kami cuba untuk menetapkan berat maksimum 12 kilogram bagi keseluruhan kostum yang diletakkan ke dalam kotak.

Namun, semakin banyak bahagian kostum yang disiapkan, ia akhirnya mencecah berat 19.7 kilogram! Nasib baik pihak Charissa memberi kelonggaran untuk tidak memikirkan soal berat bagasi ini. Saya percaya, kostum Malaysia ini terus dihantar ke Jakarta iaitu lokasi kedua pertandingan Miss Grand International 2022.

IKLAN

 

Apakah simbolik pada pemilihan harimau dan ‘sayap’ berukir?

SS: Seperti yang kita tahu, Charissa merupakan seorang yang kuat, kental hatinya dan bergiat aktif dalam aspek fizikal. Simbol tersebut dapat dilihat pada pemilihan spesis Harimau Malaya berwarna jingga dan putih yang wujud di habitat Malaysia.

Sementara itu, bahagian ukiran untuk sayap Charissa pula mewakili ukiran am yang selalu kita lihat pada bahagian bangunan tradisional Malaysia, di istiadat perkahwinan, pada bahagian istana kita dan macam-macam lagi adat keseniaan di Malaysia yang menggunakan ukiran. Coraknya diinspirasikan daripada motif awan larat dan juga seni bina Jambatan Seri Gemilang di Putrajaya yang mempunyai paten sama.

Charissa Chong Jadi Jelmaan Harimau Malaya Di Miss Grand International 2022

 

IKLAN

Bunga Raya sebagai elemen flora yang dipilih pada tenunan busana.

SS: Bunga Raya dipilih kerana ia melambangkan bunga kebangsaan Malaysia dan simbol kebanggaan rakyat kita. Seperkara lagi, kita enggan memilih beberapa spesis flora lain yang sinonim dengan habitat di Malaysia seperti rafflesia dan orkid kerana enggan mencetuskan kontroversi jika ia dikaitkan dengan negara jiran lain.

*

Apa pendapat korang mengenai kostum kebangsaan Malaysia ini?

BACA LAGI : 15 Kostum Nasional Menarik Ratu Cantik. Ada Yang Menarik, Ada Yang Pelik! – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI