Dalam sesebuah pertandingan ratu cantik, segmen kostum nasional menjadi satu acara yang ditunggu-tunggu oleh peminat dunia ratu cantik. Ketika ini, pertandingan Miss Universe 2020 yang bakal berlangsung di Florida, Amerika Syarikat menjadi bualan ramai.

Wakil setiap negara yang menyertai pertandingan ini tidak mahu kalah masing-masing mula menampilkan rekaan kostum nasional yang akan di bawa ke pentas antarabangsa itu.

Jom kita lihat 15 kostum nasional peserta Miss Universe 2020.

INDONESIA

Kostum nasional Miss Universe Indonesia ini diinspirasikan dari Biawak Komodo yang terkenal di Kepulauan Sunda negara itu.

CURACAO

Miss Universe Curacao memberi penghargaan kepada pramugari negaranya, Margareth Abraham yang maut dalam nahas kapal terbang 50 tahun lalu.

ROMANIA

Diinpirasikan dari cerita dongeng negaranya, Miss Universe Romania menyerlahkan gaya gaun dihiasi dengan cetakan dan juga sulaman berdasarkan kisah-kisah dongeng.

ARUBA

Terjemahan ‘The Goddess of the Sea’ oleh Miss Universe Aruba.

IKLAN
MALAYSIA

Our own Miss Universe! Francisca Luhong bakal membawa ‘kampungku’ untuk dipersembahkan di USA.

ALBANIA

Miss Universe Albania bakal membawa kostum nasional yang diberi nama ‘Queen of Earth and Skies’.

EL SALVADOR

Miss Universe El Salvador mekar umpama sepohon bunga. Kostum nasionalnya diinspirasikan dari bunga kebangsaan negaranya, bunga Izote.

BRAZIL

Miss Universe Brazil membawa kostum nasional yang diinspirasikan dari pohon kapas. Ini mewakili industri kapas yang telah wujud sekian lama di negara itu.

IKLAN
AUSTRALIA

Diinspirasikan oleh Angsa Hitam, kostum nasional yang diberi nama ‘A Symbol of Hope’ ini bakal digayakan oleh Miss Universe Australia.

REPUBLIK CZECH

Modenkan kostum nasional Miss Universe Republik Czech ini. Ia diinspirasikan dari cerita rakyat negara tersebut.

ECUADOR

Kostum Nasional Miss Universe Equador ini diinspirasikan dari Inti Raymi yang merupakan acara keagamaan empayar Inca.

PANAMA

Wah! Siap dengan sauh dan sampan. Miss Universe Panama membawa konstum nasional yang memIliki kisah laluan laut negara itu yang membentuk sejarah berusia lebih 500 tahun.

IKLAN
PUERTO RICO

Miss Universe Puerto Rico memberi penghormatan kepada ahli astrologi Walter Mercado.

KEMBOJA

Miss Universe Kemboja, Sarita Reth menyerlah dalam kostum nasional yang digelar ‘Tep Rubroum’ yang menggambarkan dewa Harihara dalam kitab Hindu yang merupakan agama utama ketika empayar Khmer berkuasa suatu ketika dahulu.

NORWAY

Diinspirasikan dari Rusa tatkala melalui langit aurora, Miss Universe Norway tampil siap bertanduk!

Jadi di antara 15 kostum ini, mana yang menjadi kegemaran anda?

Pilihan penulis semestinya ‘Kampungku’! hehehe

Sumber gambar: Instagram Real Missosology