Jika ditanya kepada peminat kasut, perkara paling penting bagi mereka adalah dengan memastikan kasut sentiasa bersih dan terjaga.

Lebih-lebih lagi jika ia merupakan kasut berwarna putih. Korang akan jaga sebaik mungkin dan make sure tak dikotori sebab takut kesan kotoran pada kasut susah nak hilang. Betul tak?

Nah, lepas ni tak perlu risau lagi kerana ada satu petua yang dikongsi oleh @madermn di laman twitternya, tentang bagaimana untuk menghilangkan kotoran pada kasut dengan cara yang mudah dan menjimatkan.

Kalau korang nak hantar kasut untuk dicuci harganya pun boleh tahan kan?

IKLAN

So, apa kata kita cuba cara yang telah dikongsi oleh lelaki ini.

Bahan-bahan yang diperlukan cuka buatan dan baking powder sahaja.

IKLAN


Pertama, korang kena campurkan baking powder dengan cuka. Guna cuka buatan, jangan guna cuka mahal. Hiks! Letak dua sudu baking powder dan secukup sudu cuka asalkan cukup untuk berus kasut korang.

Kemudian, berus macam biasa bahagian yang kotor guna berus gigi. Sental sampai hilang. Lepas dah hilang hitam tu, jangan cuci dengan air, just lap guna tisu.

IKLAN

Kalau korang nak lagi detail resipi cuci kasut ni boleh la google. Tapi, basically ia memang hanya campur cuka dengan baking powder saja.

Untuk korang yang masih bersekolah dan pakai kasut putih lagi, boleh la cuba nanti.

Selamat mencuba!