Semua sedia maklum, kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia telah memperkenalkan larangan drastik bermula Januari 2019.

Penulis yakin remaja diluar sana pun sedar tabiat merokok ini banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan, namun mereka sukar untuk meninggalkan tabiat merokok atas faktor ketagihan bahan nikotin yang terkandung dalam rokok ini.

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Covid-19

Tetapi, fakta terbaru lapor Kementerian Kesihatan (KKM), perokok mempunyai risiko lebih tinggi mengalami komplikasi COVID-19 berbanding individu bukan perokok. Hal ini menjadikan risiko kematian pesakit COVID-19 yang merokok adalah lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak merokok.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, merokok merosakkan fungsi paru-paru dan menjadikan badan pesakit lebih sukar melawan koronavirus dan penyakit lain.

IKLAN

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Covid-19

“Terkini Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019 dilancarkan baru-baru ini iaitu pada 29 Mei 2020 menunjukkan prevalens rakyat Malaysia menghidap darah tinggi adalah sebanyak 30 peratus dan penyakit kencing manis sebanyak 18.3 peratus.

Golongan ini berisiko mendapat komplikasi teruk jika dijangkiti COVID-19 apatah lagi jika mempunyai risiko tambahan seperti amalan merokok,” katanya.

IKLAN

Noor Hisham turut menjelaskan, tinjauan yang sama juga mendedahkan 21.3 peratus rakyat Malaysia yang dianggarkan merokok adalah lebih terdedah kepada risiko komplikasi COVID-19 berbanding mereka yang tidak merokok.

Katanya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus membuat pemantauan ke atas penjualan secara dalam talian didapati masih giat berjalan misalnya melalui platform e-dagang.

IKLAN

Bukan Mitos Lagi, Ini Bukti Perokok Lebih Berisiko Alami Covid-19

Beliau berkata, kesalahan penjualan secara dalam talian dan kesalahan penjualan produk yang mengandungi nikotin adalah masing-masing dikawal di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 dan Akta Racun 1952.

Sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), katanya, sebanyak 118 laman sesawang persendirian, e-dagang dan media sosial yang dikesan melakukan kesalahan telah diambil tindakan.

Tetapi apa pun semua bergantung pada diri si perokok tu sendiri. Apa pendapat korang?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI