Foto Via Harian Metro

Keracunan makanan dan bazar Ramadan memang tak boleh dipisahkan.

Jika dua tahun lepas penduduk di Kampung Rusila, Marang, Terengganu, berduka apabila mereka terpaksa berhari raya di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu kerana disyaki keracunan makanan.

ARTIKEL BERKAITAN : Gara-gara Puding Buih ‘Beracun’! 74 Orang Berhari Raya Di Hospital!!

Lagi Kes Keracunan Puding Buih Di Bazar Ramadan, Doktor Jelas Empat Puncanya!
Gambar Hiasan Puding Telur

Kejadian malang yang menimpa penduduk kampung terbabit dikatakan angkara memakan puding buih lalu menyebabkan dipercayai keracunan makanan selepas menikmati hidangan pencuci mulut itu ketika berbuka puasa pada hari terakhir Ramadan pada Sabtu, 23 Mei 2020.

Baru-baru ini, kejadian ini kembali terjadi kepada dua beradik yang mengalami cirit-birit dan muntah selepas dipercayai memakan puding buih dibeli ibunya di bazar Ramadan  Rabu lalu.

Rentetan dari itu Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan telah menyenaraikan di Facebooknya 4 faktor berikut bagi menyedarkan orang ramai mengenai bahaya keracunan puding buih ini serta mengelakkan kes seumpama ini dari terus berulang di masa hadapan.

Lagi Kes Keracunan Puding Buih Di Bazar Ramadan, Doktor Jelas Empat Puncanya!

PUDING BUIH DAN KERACUNAN MAKANAN

Hari ini ada kes keracunan makanan disyaki akibat puding buih di bazar. Sampel telah dihantar ke makmal untuk pengesahan. Kes keracunan berkaitan puding buih ni, bukan kali pertama terjadi.

IKLAN

Untuk makluman, pada tahun 2020 ada kes yang melibatkan hampir 100 orang mangsa, dan ada yang meninggal dunia. Kes berkenaan juga berpunca dari puding buih yang dijual di bulan Ramadan.

Pengendalian bahan mentah yang tidak sempurna semasa penyediaan puding buih lazimnya menjadi punca keracunan makanan kepada pengguna. Berikut adalah 4 perkara yang perlu diberi perhatian:

TELUR

Telur perlu dipastikan masih elok dan dicuci bersih sebelum digunakan. Telur yang kotor atau telur yang sudah rosak boleh dicemari oleh bakteria Salmonella. Bakteria ini menyebabkan keracunan makanan.

TEKNIK PENYEDIAAN

IKLAN

Putih telur dipukul sehingga kembang berbuih dan ia tidak dimasak. Untuk jadikannya selamat, telur perlu dimasak sekurang-kurangnya 75°C. Jika perlukan suhu kurang daripada itu, gunakan telur terpasteur.

SUHU PENYIMPANAN

Puding tidak boleh dibiarkan pada suhu bilik terlalu lama kerana pembiakan bakteria akan berlaku. Puding buih perlu disimpan pada suhu sejuk dingin iaitu antara 0 hingga 10°C.

TEMPOH PENYIMPANAN

Puding perlu dimakan dalam tempoh 4 jam (jika tidak disimpan dalam peti sejuk). Selepas tempoh itu ada kemungkinan besar makanan tersebut menyebabkan keracunan makanan.

IKLAN

Penyediaan puding buih ini amat sensitif: bahan perlu segar, penyediaan perlu betul, suhu perlu dijaga, masa perlu diperhati. Oleh itu, peniaga perlu pastikan semua perkara ini terjamin.

Keselamatan pengguna seharusnya jadi keutamaan.

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Kesihatan dan Perubatan

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Harian Metro/Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan