Ramai yang mengangap individu yang bergelar selebriti tidak begitu bijak seperti mereka yang memilih untuk meneruskan kerjaya berdasarkan lulusan akademik seperti guru, doktor atau jurutera.

Namun begitu, stigma ini adalah tidak benar kerana ramai selebriti sebenarnya bijak tetapi masih memilih untuk menceburkan diri dalam industri hiburan.

Bukan hanya bijak, malah ada diantaranya mempunyai IQ yang sangat tinggi, hampir sama seperti IQ Albert Einstein 160. Berikut adalah nilai IQ seperti yang telah dilaporkan oleh TheRichest:

• 115-124: Rata-rata kebiasaannya (contohnya pelajar)
• 125-134: Berbakat (contohnya pelajar sarjana)
• 135-133: Sangat berbakat (intelektual)
• 145-154: Genius (contohnya profesor)
• 155-164: Genius (contohnya pemenang hadiah nobel)
• 165-179: Genius tinggi
• 180-200: Genius tertinggi
• > 200: Sangat genius

Berikut kami senaraikan antara selebriti-selebriti Korea yang mempunyai IQ tinggi.

1. Changmin TVXQ

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: Soompi

Changmin mempunyai IQ 150, cukup tinggi dan dia dianggap genius. Changmin merupakan pelajar salah sebuah universiti terkemuka di Asia, Universiti Kyunghee dan mengambil jurusan postmodern music.

Pada tahun 2011, dia melanjutkan ijazah kedua di Universiti Konkun, salah sebuah universiti swasta yang paling komprehensif di Asia dan mengambil jurusan Filem dan Seni. Dia melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di Universiti Inha.

2. Cha Eun Woo Astro

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: SCMP

Selebriti ini juga seorang genius akademik dengan IQ 142. Sewaktu masih belajar, dia mengekalkan tempat ketiga dalam keseluruhan skor daripada segi gred dan tidak pernah jatuh dari kedudukan 5 teratas. Cha Eunwoo merupakan presiden pelajar dan memenangi anugerah untuk pertandingan bahasa Inggeris, ujian bakat dan perbahasan.

Cha Eun Woo melanjutkan pelajarannya di Universiti Sungkyungkwan dan mengambil jurusan seni persembahan, walaupun gurunya berpendapat dia akan memasuki Universiti Kyunghee atau Universiti Seoul dalam jurusan kehakiman. Dia memilih untuk melepaskan peluang menjadi hakim untuk fokus kepada bidang nyanyian dan lakonan.

IKLAN

3. RM BTS

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: distractify

Ahli kumpulan popular BTS ini memiliki IQ 148. Semasa di sekolah menengah, RM memperoleh skor 900 daripada 990 di TOEIC, ujian standard antarabangsa yang menguji kemampuan berbahasa Inggeris kepada bukan penutur asli. Sebagai pelajar sekolah menengah, RM berada di 1% pelajar teratas dalam peperiksaan kemasukan universiti kebangsaan untuk bahasa, Matematik, bahasa asing dan pengajian sosial.

Oleh kerana pencapaiannya yang cemerlang dalam bidang akademik, ibu bapa RM sangat menentang minatnya terhadap muzik. Namun, dia dapat menyakinkan ibunya dengan mengatakan “Adakah ibu ingin mempunyai anak lelaki yang merupakan rapper di tempat pertama atau pelajar di tempat ke-5?”

4. Kyuhyun Super Junior

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: Soompi

Kyuhyun mempunyai IQ 130 dan merupakan antara pelajar yang mempunyai kemahiran Matematik terbaik di kelasnya. Sebagai pelajar sekolah menengah, dia memenangi pingat emas di Olimpik Matematik Kebangsaan. Disebabkan pencapaian akademiknya yang cemerlang, Kyuhyun didesak untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang oleh ibu bapanya.

Pada awalnya, dia memilih untuk akur tetapi meninggalkannya ketika dia menyedari bahawa dia mempunyai bakat menyanyi setelah bergabung dengan sebuah band. Ayahnya sangat menentang impiannya untuk menjadi penyanyi tetapi dia memberitahu Kyuhyun, selepas anaknya diterima memasuki universiti berprestij, barulah dia akan memberikan restu.

Kyuhyun berjaya melanjutkan pelajaran di salah sebuah universiti paling berprestij di Korea Selatan dalam jurusan Post-Modern Music. Dia mendapat ijazah sarjana muda pada tahun 2013.

IKLAN

5. Ok Taecyeon 2PM

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: Korean Celeb Gossip

Taecyeon memiliki IQ 130 dan pernah memperoleh skor penuh 990 dalam ujian TOEIC yang membuktikan bahawa dia fasih berbahasa Inggeris. Semasa di sekolah menengah di Massachusetts, Taecyeon adalah ahli kelab catur, Jazz Bang, pasukan bola sepak JV dan Pasukan Kehormatan Nasional, membuktikan kejayaan akademik dan kemampuannya bersukan.

Dia melanjutkan pelajaran di Universiti Dankook dan mengambil jurusan Pentadbiran Perniagaan. Dia kemudiannya memasuki Korea University Graduate School of International Studies mengambil major dalam Hubungan Antarabangsa.

6. Wendy Red Velvet

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: scmp

Semasa Wendy adalah pelajar di Shattuck-Saint Mary’s di Minnesota, dia merupakan pelajar cemerlang dan seorang atlet. Dia banyak memperoleh penghargaan untuk akademik dan aktiviti berkaitan muzik. Gred terendah Wendy semasa dia di sekolah adalah B +. Pada tahun 2009, dia menerima Anugerah Presiden Obama, anugerah yang diberikan setiap tahun kepada pelajar dengan nilai cemerlang. Wendy menerima sijil dan namanya terukir di Hall of Fame sekolahnya.

Selama berada di Amerika Syarikat dan Kanada, dia dapat memilih empat bahasa: Korea, Inggeris, Perancis, dan Sepanyol. Wendy khabarnya memiliki IQ sekitar 140.

7. Tablo Epik High

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: Channel-Korea

Tablo pernah belajar di beberapa buah sekolah kerana keluarganya sering berpindah. Semasa di Kanada, dia bersekolah di St. George’s School di British Columbia sebelum berpindah ke Seoul International School ketika keluarganya kembali ke Korea Selatan.

IKLAN

Dia diterima menjadi pelajar di Universiti Stanford, universiti keempat terbaik di Amerika Syarikat, sebagai pelajar coterminal. Dia memperoleh sarjana dalam kesusteraan Inggeris dan ijazah sarjana dalam penulisan kreatif hanya dalam tiga tahun. Semasa di Universiti Stanford, dia berada di bawah pengawasan Tobias Wolff, seorang penulis cerpen, memoiris, novelis, dan guru penulisan kreatif Amerika yang terkenal.

Tablo mempunyai IQ 160 seakan sama seperti Einstein.

8. Hani EXID

Bukan ‘Biasa-Biasa’, Ini 8 Selebriti Korea Yang Genius Dengan IQ Sangat Tinggi
Foto: SBS

Hani mempunyai IQ 145 yang dan dia sama seperti RM, memperoleh 900 dari 990 dalam ujian TOEIC dan memberitahu dia hanya menghabiskan masa selama dua bulan untuk membuat persiapan sebelum mengambil ujian tersebut.

Selain berbahasa Inggeris dan Korea, Hani belajar di luar negara di China selama setahun, dan dia fasih berbahasa Cina dengan selesa. Dia juga turut belajar bertutur dalam bahasa Jepun.

Sebagai pelajar, dia sering bertanding di triathlon dari sekolah rendah hingga sekolah menengah dan juga merupakan seorang perenang. Dia sebelum ini memenangi tempat ketiga dalam Pertandingan Triathlon Kanak-kanak Persekutuan Triathol Korea.

Uish, ternyata bukan ‘biasa-biasa’ kebijakan mereka ini. So guys, jangan pandang rendah dengan individu yang bergelar selebriti ya. Mereka mungkin mempunyai latar akademik yang korang sendiri tak pernah tahu.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI