Ramadan bulan yang amat dinanti-nantikan oleh setiap umat Islam yang tahu nikmat yang akan mereka peroleh jika merebutnya.

Korang tahu tak yang  Ramadan ini begitu istimewa berbanding bulan-bulan lain. Ia bulan pengampunan, bulan penuh keberkatan, bulan penuh kerahmatan. Apa sahaja kebaikan yang kita lakukan, maka Allah akan melipat gandakan pahalanya. Sebab itulah Ramadan ini begitu istimewa dan setiap hamba Allah amat tertunggu-tunggu kedatangan Ramadan.

Perkongsian dari fb Sahabat Pencinta Zikir, Doa dan Amalan mengenai kisah seorang jutawan yang punya banyak duit namun memilih berbuka di masjid antara kisah menarik yang boleh kita kongsikan bersama-sama.  Walau punya banyak duit namun dia memilih untuk berbuka di masjid kerana sebab satu ini.

Banyak Duit Boleh Makan Di Hotel Tapi Jutawan Ini Pilih BERBUKA Di Masjid,  Sebak Bila Tahu Sebabnya…

KISAH JUTAWAN HARI2 BERBUKA PUASA DI MASJID

Satu hari dalam bulan Ramadhan seorang jutawan ajak saya berbincang berkenaan bisnes di sebuah hotel terkemuka. Jam sudah menunjukkan pukul 5 petang. Saya bertanya kepada tuan haji jutawan ini,

“Tuan sempat ke nanti nak balik berbuka? Berbuka di sini ya”

Beliau jawab,

“Insyaa ALLAH sempat, saya dan keluarga tak berbuka di rumah atau hotel, bulan puasa kami semua ke masjid setiap kali berbuka”

Saya kehairanan lalu bertanya kenapa…

Beliau menjawab : “Waktu berbuka adalah waktu paling mustajab doa, tapi kat rumah orang sibuk nak siap makan berbuka, sibuk nak layan anak, sibuk nak layan macam-macam … tengok-tengok dah azan… RUGI!!! ”

IKLAN

“Setakat ni saya tengok, semua doa yang saya minta masa dekat nak berbuka, Alhamdulillah makbul. Saya minta ALLAH bagi 40 Master Coordinator, salah satunya saya minta masa nak berbuka, selain di Makkah, Alhamdulillah makbul”.

Berdoa di ambang waktu berbuka puasa adalah antara waktu yang paling makbul doanya.

“RUGI sangat kalau waktu berbuka kita sibuk pasal makan, sedangkan masa tu ALLAH sangat nak kabulkan doa orang yang puasa”

Banyak Duit Boleh Makan Di Hotel Tapi Jutawan Ini Pilih BERBUKA Di Masjid,  Sebak Bila Tahu Sebabnya…

Banyak Duit Boleh Makan Di Hotel Tapi Jutawan Ini Pilih BERBUKA Di Masjid,  Sebak Bila Tahu Sebabnya…

Tambah beliau dalam loghat Utara…

“Kalau di masjid, makanan ada AJK sediakan, kita FOKUS pada DOA, di masjid saya ajak anak-anak berdoa setengah jam sebelum berbuka. Doalah sampai menangis, mengalir air mata, sampai dengar azan Maghrib… ”

IKLAN

“Spend sikit duit untuk sedekah ke masjid untuk belanja orang berbuka masa Ramadhan, pahala puasa dia kita dapat, pahala dia tak kurang sikit pun… Allahu Akbar.. !!!” kata beliau lagi…

“Buatlah… In sya ALLAH lain you rasa dan Insyaa ALLAH apa hajat you akan tercapai… Insyaa ALLAH ” akhiri beliau. Saya senyap sepanjang perbualan.

Tergamam dengan hidayah yang ALLAH bagi melalui tuan haji jutawan tersebut.

Satu perasaan sebak menyelinap dalam hati.

Beliau seorang jutawan, tiada masalah untuk beliau mendapatkan hidangan mewah 5 bintang di hotel-hotel terkemuka atau menyediakan makanan lazat untuk seisi keluarga berbuka puasa semasa Ramadhan. Tapi beliau memilih untuk mengajak ahli keluarga “mengejar” bonus rahmat ALLAH yang ALLAH sediakan seluasnya saat hampir waktu berbuka.

Saya terbanding diri saya dengan beliau.

IKLAN

Banyak Duit Boleh Makan Di Hotel Tapi Jutawan Ini Pilih BERBUKA Di Masjid,  Sebak Bila Tahu Sebabnya…

Saya rasa malu pada ALLAH waktu itu, ya memang setiap kali berbuka saya sibuk dengan persiapan dan finishing last minit, buah lah, air lah, kuih tak potong lagi lah, cedok nasi lah.

Memang hal kecil-kecil ni tak sengaja menyibukkan saya setiap kali berbuka di rumah sendiri. Lalu akhirnya saya decide untuk CHANGE !

1) Saya DECIDE untuk berbuka di masjid pada Ramadhan tahun itu juga.

2) Saya DECIDE untuk pindah ke rumah yang dekat dengan masjid, Alhamdulillah… ALLAH kabulkan doa ini, yang saya minta saat menjelang waktu berbuka.

Terima kasih tuan haji jutawan atas tarbiyah yang tuan sisipkan. Sampai hari ni saya amalkan, berlimpah ruahlah pahala buat tuan…

Semoga sharing saya ni menjawab persoalan tentang kenapa saya memilih untuk berbuka di masjid. Ramadhan ni lah nak harap rahmat ALLAH bagi bonanza pahala pada mana-mana amal soleh yang DIA suka dan redha bila saya buat. Saya berdoa agar setiap amal soleh saya diterima oleh ALLAH walau banyak cela dan tak sempurna.

Dipersilakan kongsikan