Filem atau drama adaptasi sudah tidak asing lagi buat penonton di rumah kerana sememangnya genre nukilan ini mendapat sambutan ramai. Bukan hanya di negara kita, trend adaptasi ini juga popular di seluruh dunia.

Filem dan drama Korea tidak terkecuali diangkat menjadi naskhah adaptasi dan apa yang menariknya, industri di Hollywood juga turut mengadaptasi hasil drama-drama dan filem mereka sebagai hiburan di kaca tv. Tidak dinafikan karya hiburan Korea antara yang terbaik, buktinya ia menjadi pilihan peminat di seluruh dunia.

Berikut kami senaraikan antara filem dan drama Korea yang diadaptasi kepada versi Hollywood. Check this out!

Good Doctor/The Good Doctor

Good Doctor merupakan drama Korea yang bergenre perubatan, dibintangi oleh Joo Won dan Moon Chae Won. Drama ini kemudiannya diadapatasi kepada versi Hollywood dengan judul The Good Doctor.

My Sassy Girl

Filem ini popular sekitar tahun 2001 dan tidak hairanlah jika Fox Home Entertainment mengambil keputusan untuk mengadaptasi My Sassy Girl dengan menggunakan judul yang sama. Dibintangi oleh Jun Ju Hyun dan Cha Tae Hyun, filem ini antara komedi romantis yang paling berjaya dalam sejarah industri hiburan Korea.

IKLAN

II Mare/The Lake House

Filem Korea yang ditayangkan pada tahun 2000 ini telah diadaptasi oleh Hollywood dengan menukar judulnya menjadi The Lake House dan ditayangkan pada 2006. Ia mengisahkan tentang Jun Ji Hyun yang baru berpindah ke rumah baru dapat berkomunikasi dengan penghuni rumah sebelumnya. Tidak hanya memiliki jalan cerita yang romantis, filem ini juga penuh dengan misteri.

A Tale of Two Sisters/The Uninvited

Filem seram A Tale of Two Sisters ditayangkan pada 2022 dan diadaptasi menjadi The Uninvited pada tahun 2009. Filem ini mengisahkan tentang seorang wanita yang mengalami kejadian aneh selepas pulang dari rumah sakit jiwa.

Old Boy

Filem thriller misteri yang ditayangkan pada 2003 ini diadaptasi 10 tahun kemudian dengan judul yang sama. Menceritakan tentang seorang suami yang tiba-tiba dituduh membunuh suaminya sendiri.

IKLAN

Into The Mirror/Mirrors

Nampaknya Hollywood sangat gemarkan filem atau drama yang bergenre misteri. Mirrors menceritakan tentang seorang bekas polis dan keluarganya yang menjadi sasaran kuasa jahat dengan menggunakan cermin sebagai pintu masuk ke rumah mereka.

Korang dah tonton kesemua filem dan drama adaptasi Korea ini?

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1), (2)

https://www.youtube.com/watch?v=9DQhaU6VfAM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI