Hari ini hari terakhir kita di bulan Ramadan. Ternyata Ramadan begitu cepat berlalu pergi dan tidak tahu adakah kita berpeluang dapat melaluinya lagi atau tidak pada tahun hadapan.

Sebagaimana kita tahu, Ramadan ada bulan penuh kerahmatan, keampunan serta penuh keredhaan. Beruntung bagi jiwa-jiwa yang memahami pegertian Ramadan ini sebenar-benarnya. Kita bukan sekadar menahan lapar dan dahaga tetapi lebih dari itu kerana sebagai umat akhir zaman, usia kita jauh lebih pendek sekitar 65 tahun berbanding umat terdahulu yang hidup 1000 tahun. Beruntung bagi mereka yang merasai nikmat Lailatul Qadar iaitu malam lebih baik dari seribu bulan.

Disebabkan esok hari raya Aidilfitri, mulai malam ini kita akan bertakbir selepas selesai menunaikan solat fardu Maghrib. Jika di kampung, kita dapat menyaksikan tradisi kunjung mengunjung di setiap rumah tetapi tahun ini kita boleh lakukan di kalangan ahli keluarga terdekat sahaja iaitu di kediaman kita sendiri susulan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Bagi yang pertama kali nak buat tu terutama kalangan remaja, ini bacaan lengkap ya untuk korang hafalkan beserta maksudnya.

Bacaan Takbir Hari Raya Lengkap, Ini Maksud Di Sebalik Takbir Kita Lafazkan

Takbir umum:

IKLAN

Allaahu akbar.. Allaahu akbar.. Allaahu akbar..
Laa – ilaaha – illallaahu wallaahu akbar.
Allaahu akbar walillaahil – hamd.

Ertinya :-
Allah maha besar (3X)
Tiada Tuhan selain Allah
Allah maha besar
Allah maha besar dan segala puji bagi Allah.

Bacaan lengkap:

IKLAN

Allaahu akbaru kabiiraa walhamdulillaahi katsiiraa..
wasubhaanallaahi bukrataw – wa ashillaa.

Laa – ilaaha illallaahu walaa na’budu illaa iyyaahu mukhlishiina lahuddiina walau karihal – kaafiruun.
Laa – ilaaha – illallaahu wahdah, shadaqa wa’dah, wanashara ‘abdah, – wa – a’azza – jundah, wahazamal – ahzaaba wahdah. Laa – ilaaha illallaahu wallaahu akbar.
Allaahu akbar walillaahil – hamd

Ertinya:-

Allah maha besar lagi maha sempurna kebesarannya,
Segala puji bagi Allah sebanyak-banyaknya,
Dan maha suci Allah sepanjang pagi dan petang
Tiada Tuhan selain Allah dan tidak ada yang kami sembah kecuali hanya Allah,
dengan ikhlas kami beragama kepadanya, walaupun orang-orang kafir membenci.
Tidak ada Tuhan selain Allah sendiri; Benar janjinya, menolong hambanya, memulihkan tenteranya dan mengusir musuh-musuh (Nabi)nya sendirian.
Tiada Tuhan selain Allah, Allah maha besar. Allah maha besar dan segala puji bagi Allah.

IKLAN
Bacaan Takbir Hari Raya Lengkap, Ini Maksud Di Sebalik Takbir Kita Lafazkan

Ini maksud di sebalik takbir kita laungkan

Ramai antara kita bertanya, apa maksud di sebalik takbir kita laungkan.

Sebenarnya ada pelbagai amalan yang digalakkan untuk kita lakukan sebagai bukti tanda bersyukur kita kepada Allah SWT. Antara amalannya ialah takbir raya yang membawa maksud kita mengagungkan akan kebesaran Allah dengan zikir tertentu.

Amalan takbir raya ini kita lakukan bagi menzahirkan rasa syukur kerana atas keizinan Allah SWT memberi kita peluang untuk beribadah sepanjang bulan mulia ini. Ia antara syiar yang disunatkan untuk kita laksanakannya.

Selain itu antara kepentingan takbir raya juga adalah sebagai tanda kemenangan melawan hawa nafsu sepanjang Ramadan. Ia juga menjadi lambang penyatuan ummah kerana umat islam melaungkan takbir ini di seluruh dunia. Mendengar laungan takbir ini juga mampu menyejukkan jiwa, menenangkan fikiran dan melapangkan hati untuk saling bermaafan serta penyubur ukhwah dalam mengukuhkan ikatan persaudaraan sesame umat Islam.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI